top of page
2020 рік
Дистанційний тренінг «Професійна діяльність асистента вчителя початкових класів в інклюзивному освітньому середовищі» щодо впровадження Концепції
«Нова українська школа».  

З 03 листопада по 14 грудня 2020 року співробітниками кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя був проведений дистанційний тренінг «Професійна діяльність асистента вчителя початкових класів в інклюзивному освітньому середовищі» щодо впровадження Концепції «Нова українська школа».   7 тижнів навчання, 9 груп, 358 педагогів закладів освіти Запорізької області – така  статистика тренінгу.

Група 1      38  учасників                      Група 6      39  учасників

Група 2      36  учасників                      Група 7      43  учасника

Група 3      40  учасників                      Група 8      40  учасників

Група 4      42  учасника                       Група 9      40  учасників

Група 5      40  учасників               

Не зважаючи на дистанційний формат проведення, не обійшлося без позитивних емоцій та яскравих вражень. З радістю ними ділимося:​

1.jpg
  • «Я хочу подякувати вам за ефективність тренінгу .Дуже цікавий процес пізнання і ефективна форма опанування знань і розширення досвіду».

  • «Я перший рік працюю асистентом, тому цей тренінг дав можливість мені краще зрозуміти, яким повинен бути асистент вчителя,яка його роль і функції в освітньому процесі. Хочу подякувати організаторам і своєму куратору пані Юлії за її цікаві вебінари, поради, чуйність, людяність і терпіння. Низький вам уклін!!!»

  • «Дуже цікавий та пізнавальний тренінг. Не могла відірватися. Щиро вдячна за Вашу роботу!!!»

  • «Дякую розробникам тренінгу та викладачу. Дуже пізнавальне та якісне навчання».

  • «Для мене тренінг був дуже ефективний. Неймовірно багато цікавої та корисної інформації я дізналася для своєї роботи. Окрема вдячність організаторам та нашому куратору Світлані Авдєєвій. Дякую за можливість навчатися та саморозвиватися».

  • «Дякую Ірині Валентинівні за кропітку роботу і уважне ставлення до учасників тренінгу. Асистентом стала неочікувано для себе, тому питань було багато, і відповіді знайшла».

  • «Дякую за дуже корисну, просто необхідну інформацію, цікаві практичні матеріали, інформаційні джерела та посилання».

 

І ще багато-багато теплих слів та позитивних відгуків. На жаль, ми не можемо їх помістити в одному пості, а ось в одній хмарі слів спробуємо)

Ми надзвичайно вдячні за Ваші поради. Вони допоможуть зробити тренінг ще кращим, а деякі зміни ми вже встигли зробити.

  • «Хотілося б переглянути фрагменти відеоуроків в класах з інклюзивною формою навчання».

  • «Тренінг ефективний, дякую. Залишити відкритим доступ до платформи, щоб мати можливість ще переглядати відео та інший матеріал».

  • «Хотілося б більше теорії щодо ведення документації».

Вдячні Вам, що були з нами і маємо надію на подальшу співпрацю.

Тренери – Авдєєва Світлана, Мінакова Ірина, Півненко Юлія

Освітні тренінги "Нова фізкультура в НУШ" - 2020

Наприкінці року - 2020 відбулися освітні тренінги "Нова фізкультура в НУШ" для педагогічних працівників щодо реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти "Нова українська школа". Цього разу всі тренінги проходили в дистанційному форматі навчання.

Вашій увазі - стисла інформація про результати тренінгів:

Група № 1: 04-13.11.2020;   31 учасник - рейтинг активностіфотоальбом

Група № 2: 14-21.11.2020;   39 учасників - рейтинг активностіфотоальбом

Група № 3: 25-30.11.2020;   34 учасника - рейтинг активностіфотоальбом

Група № 4: 01-07.12.2020;   36 учасників - рейтинг активностіфотоальбом

Група № 5: 08-13.11.2020;   36 учасників - рейтинг активностіфотоальбом

Більше - тут.

НУШ
Цільовий освітній тренінг "Школа компетентностей на уроках фізичної культури"

Цільовий освітній тренінг "Школа компетентностей на уроках фізичної культури" проведено для вчителів фізичної культури закладів освіти м.Енергодар.

Перша - очна сесія - відбулася з 22 по 22 жовтня 2020 року. Друга - дистанційна сесія - тривала до 23 листопада 2020 року та завершена успішним онлайн-захистом своїх проєктів учасниками тренінгу 24 листопада  2020 року. 

 

трен_енергодар_10.2020
Тренінг  "Нова фізкультура в НУШ"

Шановні колеги! 

Впродовж 15-18 червня 2020 року тривав авторський тренінг "Нова фізкультура в НУШ" (дистанційний формат).

З натхненням розпочали та з успіхом завершили тренінг 13 педагогів.

За Програмою тренінгу учасники:

  • прослухали три лекції;

  • виконали завдання одного вебінару;

  • пройшли два онлайн уроки, три онлайн тестування;

  • виконали чотири залікові роботи;

  • отримали бонус від Олени Аксьонової.

Рейтинг активності

Фотоальбом

ПОСІБНИК "Нова фізкультура: вчимося по-новому"
Тренінг  "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків"

Шановні колеги!

В термін 09-12.06.2020 відбувся авторський освітній тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків" (Олена Аксьонова).
Цього разу (вперше) - дистанційна форма навчання.
Свою небайдужість, зацікавленість, бажання змінюватися та змінювати проявили чотири педагоги. 

За Програмою тренінгу, впродовж чотирьох сесій, учасники прослухали відео-лекцію, відео-репортаж, виконали один онлайн урок, два онлайн тести, опанували "Відео-скарбничку Школи розумного руху", спілкувалися в чаті з питання "Раціональне зерно для майбутнього заняття/уроку з фізичної культури", працювали в проєкті "Майбутнє Школи розумного руху". Підсумком опанування Програми стали чотири залікові роботи:

  1. Концепція Школи розумного руху

  2. Методика Школи розумного руху

  3. Практика Школи розумного руху

  4. Майбутнє Школи розумного руху

По завершенні тренінгу учасники надали відповіді під час онлайн-опитування "Як Вам було". Оцінки, зауваження та рекомендації респондентів будуть враховані на подальше з метою посилення освітнього ефекту тренінгу.
Подяка учасникам за активність!

 

009009.jpg
онлайн.jpg
Тренінг  "Школа компетентностей на уроках фізичної культури"

Шановні колеги!

З 05 по 08 травня 2020 року в дистанційному форматі відбувся освітній

тренінг "Школа компетентностей на уроках фізичної культури". 

Зауважу:

Трохи про зміст роботи згідно з Програмою тренінгу

  1. Перша сесія - дивитися/слухати тут.

  2. Друга сесія - дивитися/слухати тут.

  3. Третя сесія - дивитися/слухати тут.

  4. Четверта сесія - дивитися/слухати тут.

Друзі, чекаю Вас на наступному тренінгу.

Олена Аксьонова

тренинг 2020 509.jpg
Тренінг з теми "Використання освітніх інструментів "Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці" та "Маршрут безпеки" в закладах освіти"

     10-12 березня 2020 року на базі Комунального закладу "Мелітопольська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат "Гармонія" Запорізької обласної ради відбувся тренінг з теми "Використання освітніх інструментів "Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці" та "Маршрут безпеки" в закладах освіти". Тренер – старший викладач кафедри РПЗСЖ Ірина Мінакова.

     В тренінгу взяли участь 20 вихователів школи-інтернату. Педагоги отримали базову інформацію з питань ВІЛ/СНІДу та репродуктивного здоров’я, необхідну для якісного впровадження профілактичних освітніх інструментів "Маршруту безпеки" та "Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці".

    Кожен  учасник  тренінгу  отримав  комплект  методичних  матеріалів  за   інтерактивними профілактичними освітніми інструментами з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ "Маршрут Безпеки" та "Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці".

       Тренінг завершився отриманням відповідного 30-годинного сертифікату.   

   Щира подяка всім учасникам тренінгу за доброзичливу, позитивну атмосферу, яка сприяла ефективності навчання та творчій співпраці. Бажаємо учасникам тренінгу успіхів в провадженні інтерактивних профілактичних інструментів.

Обласний семінар "Особливості організацій та проведення Перших інклюзивних ігор"

    11 березня 2020 року на базі спортивного залу КЗ "ЗОІППО" ЗОР відбулося друге засідання обласного семінару "Особливості організацій та проведення Перших інклюзивних ігор". З приводу того, що участь у зазначеному семінарі передбачає виконання домашніх завдань, постійне оновлення власного педагогічного інструментарію, цього разу прибули на другу сесію 18 учасників із 30, які були на першому занятті. Під час роботи особливий акцент було зроблено на питання підготовки та оцінювання виду Ігор "Кросфіт".

        Учасники отримали нові домашні завдання, якість виконання яких будуть презентовані на третьому засіданні - 09.04.2020 р.

інклюз.ігри.03.2020JPG
Тренінг "Інклюзія в закладі дошкільної освіти"

   27-28 лютого 2020 року на базі Комунального закладу дошкільної освіти "Дюймовочка" Оріхівської міської ради відбувся тренінг «Інклюзія в закладі дошкільної освіти». В тренінгу взяли участь 20 педагогів з двох закладів дошкільної освіти.

    Протягом двох днів було розглянуто важливі питання щодо створення інклюзивного середовища для дітей з особливими освітніми потребами; учасники отримали нові емоції, поштовхи, а головне - спілкування з однодумцями.

    Щира подяка всім учасникам тренінгу за плідну роботу та позитивну атмосферу.

    Тренінг завершився врученням сертифікатів учасникам тренінгу.

інклюз_Орехів
Семінар з теми "Уроки з Алтимат фризбі"

    27 лютого 2020 року на базі спортивного залу КЗ "ЗОІППО" ЗОР проведено обласний семінар з теми "Уроки з Алтимат фризбі" (керівник - тренер та капітан Запорізької команди по Алтимат фризбі FirePlay, представник UFDF - Ukraine Flying Disk Federation (Українська федерація Літаючого Диску) Конюх С.О.
   У роботі семінару брали участь 12 педагогів - керівників команд учнів міксового турніру з Алтимат фризбі, який відбудеться 01 квітня 2020 року.

фрізбі.JPG
Обласна педагогічна лабораторія "Інклюзивне фізичне виховання"

    26 лютого 2020 року на базі спортивного залу КЗ "ЗОІППО" ЗОР проведено перше засідання обласної педагогічної лабораторії "Інклюзивне фізичне виховання". Керівник - Олена Аксьонова.

    Відпрацювали цей день плідно та захопливо 81 педагог. Тепер має відбудися найголовніше: учасники вирішують, чи варто їм рушати далі і працювати над проєктом, чи ні.

DSC_5238.JPG
Тренінг "Інклюзія в закладі дошкільної освіти"

    З 18 по 19 лютого 2020 року на базі Комунального закладу дошкільної освіти "Калинка" Оріхівської міської ради відбувся тренінг "Інклюзія в закладі дошкільної освіти" для педагогічних працівників. Тренер - старший викладач кафедри РПЗСЖ Світлана Авдєєва. В роботі взяли участь 20 педагогів, які успішно опанували програму тренінгу.

     Доброзичлива атмосфера сприяла ефективності навчання та творчій співпраці.

Семінар "Особливості підготовки команд учнів до участі в турнірі шкільної ліги груп підтримки (чирлідинг)"

    13 лютого 2020 року (м. Мелітополь), 14 лютого 2020 року (м.Запоріжжя) відбулося чергове заняття обласного семінару з теми  "Особливості підготовки команд учнів до участі в турнірі шкільної ліги груп підтримки (чирлідинг)". Керівник семінару - Голова всеукраїнської федерації з чирлідингу Боляк А.А. 
      До роботи на семінарі було залучено 65 педагогів з різних куточків області. 

    Наступний крок за цим проєктом - участь команд учнів у турнірі шкільної ліги з чирлідингу, який відбудеться в квітні 2020 року. 

DSC_4729.jpg
Перша сесія семінару "Особливості підготовки та проведення Перших інклюзивних ігор"

   30 січня 2020 року на базі КЗ "ЗОІППО" ЗОР відбулася перша сесія  семінару з теми "Особливості підготовки та проведення Перших інклюзивних ігор". Керівник семінару - Олена Аксьонова.

  До проекту залучилися 27 педагогів: учителі-реабілітологи ІРЦ; інструктори з лікувальної фізичної культури, учителі фізичної культури закладів освіти різних типів (м.Запоріжжя, м.Мелітополь, м.Вільнянськ, м.Оріхів, м.Пологи, м.Гуляйполе, Більмацька селищна рада, Широківська ОТГ, Роздольська селищна рада, Павлівська селищна рада, Біленьківська селищна рада, Запорізький район, Мелітопольський район).

     Упродовж першої сесії учасники:

  • опанували нові форми проведення занять з фізичної культури з учнями, які мають особливі освітні потребми;

  • опрацювали ігрові завдання, які будуть включені до програми Перших інклюзивних ігор;

  • отримали домашнє завдання.

     Список учасників Проєкту - дивитися тут.  

  Наступна сесія - 11 березня 2020 року.

     Подробиці про Проєкт - тут.

photo.jpg
Обласний семінар "Дитяча легка атлетика на уроках фізичної культури в закладах освіти інтернатного типу"
DSC_2579.JPG

  28 січня 2020 року на базі КЗ "ЗОІППО" ЗОР відбулася перша сесія  обласного семінару "Дитяча легка атлетика на уроках фізичної культури в закладах освіти інтернатного типу". Таким чином дан старт обласному етапу всесвітнього навчального проекту "IAAF KIDS' ATHLETICS"-2020. 

     На семінарі працювали 22 педагога. 

     Під час першої сесії учасники:

  • отримали інформацію про особливості проведення фінального туру обласного етапу Проекту;

  • відпрацьовували навички моделювання рухових завдань на конкурсні уроки освітнього туру обласного етапу Проекту;

  • опановували  зміст змагальних завдань, які включені до фінального туру обласного етапу проекту;

  • отримали завдання для самостійного виконання під час другої заочної сесії семінару.

Детально про Проект в нашій області - дивитися тут.

2019 рік

Семінар «Формування екологічної компетентності в дітей
з особливими освітніми потребами»
Аудитория и преподаватель

   3 грудня на базі ЗОІППО відбувся семінар на тему: "Формування екологічної компетентності в дітей з особливими освітніми потребами". Керівник семінару - доцент кафедри РПЗСЖ Олександр Корж.

Семінар «Психолого-педагогічний супровід дитини з особливими освітніми потребами в закладі дошкільної освіти»

  27 листопада 2019 року на базі дошкільного навчального закладу (ясла-садок)  №100 «Гармонія» Запорізької міської ради Запорізької області відбувся семінар «Психолого-педагогічний супровід дитини з особливими освітніми потребами в закладі дошкільної освіти». У семінарі взяли  участь 22 педагога, які мали змогу ознайомитись з роботою команди  психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами  в закладі дошкільної освіти та потренуватись у складанні ІПР.

 Керівники семінару:  Світлана Авдєєва, старший викладач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя та Тетяна Волошина, завідувач обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти.

   Дякуємо педагогічному колективу ЗДО № 100 (директор Наталія Канцедал) за плідну співпрацю та  створення комфортних умов для проведення семінару.

Семінар ЗДО №100.jpg
Тренінг "Розробка електронного освітнього контенту"

  3 27 по 29 листопада на базі КЗ "ЗОІППО" ЗОР було проведено очну частину очно-дистанційного тренінгу "Розробка електронного освітнього контенту". У тренінгу взяли участь 17 педагогічних працівників навчальних закладів області.  Під час навчання учасники отримали базові знання про поняття, форми та зміст освітнього контенту, способи його зберігання в Інтернеті, майнові та авторські права на контент, способи мережевого доступу до навчальних матеріалів, методичний та дидактичний потенціал складових онлайн-офісів, використання хмарних інструментів для створення навчальних матеріалів тощо. Педагоги також ознайомились зі способами і прийомами індивідуальної  та  колективної роботи з хмарними документами, дидактичними можливостями елементарних одиниць

контенту: пазлів, ребусів, колажів, альбомів, листівок, фоторамок, плейкастів, хмар слів, кросвордів та ін., оцінили альтернативи загальноприйнятим методам подання інформації на уроці, особливості використання навчального контенту на різних етапах уроку, сервіси-конструктори інтерактивних вправ; розглянули подання навчальних матеріалів у вигляді презентації з інтерактивними елементами. Окремо було обговорено способи застосування розробленого контенту (онлайн опитувальників, інтерактивних вправ, електронного голосування, миттєвого коментування, опитування, навчальних тестів) для забезпечення зворотного зв’язку та базові засади вибору інструменту для створення контенту до уроку. За час дистанційної сесії (02-09 грудня) учасникам належить виконати залікове завдання тренінгу: продемонструвати спроможність створювати контент до уроку засобами певного сервісу за усвідомленим вибором.

  Тренінг завершився отриманням відповідного 30-годинного сертифікату.

  Тренери: Стадниченко Кіра, Півненко Юлія.

15-most-effective-content-types_thumb-80
Обласний фінал всеукраїнського спортивно-масового заходу серед школярів "Cool Games"

  26 листопада 2019 року на базі Енергодарського навчально-виховного комплексу №5 відбувся обласний фінал всеукраїнського спортивно-масового заходу серед школярів «Cool Games».

   Учасниками обласного фіналу були дванадцять кращих команд учнів закладів освіти Запорізької області, які виборювали честь представляти наш регіон на всеукраїнському рівні у лютому 2020 року в м. Київ.

Місця за віковими дивізіонами розподілені таким чином:

  Крім того, в рамках програми Заходу проведено локацію «Здивуй Айкьюшика». Найкращими стала команда учнів Вільнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Вільнянської районної ради. Вони отримали сертифікат, який дає право участі в зональному турі обласного фіналу Заходу в 2020-2021 н.р.

   Головний суддя – Олена Аксьонова.

  Лідер проекту в  Запорізькій області Кравченко Елеонора була чудовим наставником для суддівської бригади. Вони відпрацювали злагоджено та на високому рівні.

 Подяка організаторам  спортивного свята: тренерам, наставникам, суддівській бригаді, волонтерам, учасникам змагань, спортивному клубу «Вітязь» та його керівнику Фесенко В.А. Безумовно, висловлюємо слова вдячності начальнику управління освіти м. Енергодар Світлані Михайлівні Букреєвій, а також колективу Енергодарського навчально-виховного комплексу №5 та особисто директору Зеленській Оксані Станіславівні за гостинність та плідну співпрацю.

Cool games 1.jpg
Cool games 2.jpg
Семінар "Тренінговий кабінет як соціокультурний осередок для соціально значущих заходів"

   12.11.2019р. на базі Кушугумського навчально-виховного комплексу «школа І-ІІІ ступенів - гімназія «Інтелект» Запорізького району Запорізької області відбувся обласний семінар «Тренінговий кабінет як соціокультурний осередок для соціально значущих заходів». Ця тема об'єднала 18 тренерів які отримали тренінгові кабінети після участі у проекті «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій GIZ в Україні». Керівник семінару, координатор проекту в Запорізькій області - старший викладача кафедри РПЗСЖ (ЗОІППО) Мінакова Ірина Валентинівна.

   Основною метою семінару стала  мотивація учасників до особистісного та професійного зростання та сприяння поповненню тренерської скарбнички з профілактики ризикованої поведінки учнівської молоді. Родзинкою семінару став психотерапевт, процесуальний аналітик, гештальт-консультант Запорізького обласного благодійного фонду «Гендер Зед», який поділився неоціненними набутками своєї роботи та провів інфосесію на тему «Гендерна ідентичність та формування толерантного відношення до дискримінованих груп». Зустріч була вражаюча, змістовна, мотиваційна.

  Велика подяка адміністрації, педагогам та особисто директору Кушугумського НВК «Інтелект» Апостоловій Тетяні Олексіївні за гостинність та теплу атмосферу.

Тренинг.кабинет12.11.19
Тренінг "Методика викладання тренінгового курсу "Вчимося жити разом" у 5-9 класах"

   05-07.11.2019 на базі Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №103 відбувся тренінг "Методика викладання тренінгового курсу "Вчимося жити разом" у 5-9 класах". 15 позитивних, креативних, завзятих педагогів впродовж трьох днів ознайомилися з тонкощами викладання курсу та спробували себе у ролі тренерів.
  Величезна подяка педагогічному колективу Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №103 (директор - Ситенко Неля Юріївна) за створення комфортних умов для проведення тренінгу.
Тренер - Юлія Півненко.

ОЗ 5-7.11.19.jpg
Тренінг "Спорт проти булінгу"

  В період з 4 по 6 листопада 2019 року в м. Запоріжжя на базі спортивної зали комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" ЗОР  відбувся навчальний тренінг "Спорт проти булінгу".

  На тренінгу навчалися 17 педагогів з різних куточків Запорізької області.

Перший день тренінгу було присвячено теоретичним аспектам Концепції "Спорт заради сталого розвитку". Другий день - практичним особливостям спорту протидії підліткового булінгу. Третій день - моделюванню уроку - антибулінгу.

 Захист відбувся у форматі проведення фрагментів уроків учасниками тренінгу.

спорт пб_11.2019.jpg
Тренінг "Індекс інклюзії в Новій українській школі"

29-31 жовтня відбувся тренінг "Індекс інклюзії в Новій українській школі" для педагогів Широківської об'єднаної територіальної громади. В тренінгу взяли участь 24 педагоги громади.

індекс інкл_10.2019.jpg
Тренінг "Хортинг на уроках фізичної культури"

22-24 жовтня 2019 року в м.Гуляйполе для 19 педагогів Запорізької області відбувся тренінг "Хортинг на уроках фізичної культури" за участі  Федерації хортингу. 

хортинг.jpg
Перші в історії перегони COOL  GAMES в Запорізькій області

Друзі!

Ми круто провели перші в історії Запорізької області перегони COOL GAMES. 24 жовтня 2019 року в м. Гуляйполе, м. ЕнергодарМелітопольському районі та м. Запоріжжя відбулися зональні тури обласного етапу Проекту.

Деякі підсумки  про те, як Проект крокує по Запорізькій області

  1. 26 березня 2019 року проведені обласні навчальні збори для лідерів Проекту в освітніх осередках області. Разом долучилися до цього заходу 28 фахівців. Фото - тут.             

  2. У своїх регіонах лідери Проекту провели аналогічні п.1 навчальні збори. Такі заходи відбулися лише в 12 освітніх осередках.

  3. Упродовж жовтня 2019 року проведені районі / міські етапи Проекту. Зазначений етап проведено в 23 осередках області (нагадаю, що в нашій області зараз 74 освітні осередки, без урахування закладів освіти інтернатного типу). Разом взяли участь 248 команд учнів різних вікових дивізіонів.

  4. 23 жовтня 2019 року в м.Енергодар проведено навчальні збори для суддівської бригади, яка буде обслуговувати обласний фінал. Лідер - Елеонора Кравченко. Фото - тут. 

  5. 24.10.2019 зональний тур обласного етапу проведено! Змагалися 51 команда учнів різних вікових дивізіонів. Детально - тут.

  6. Зараз представники влади міста Енергодар вирішують питання місця та дати проведення фіналу. До участі у фіналі допущені 12 команд учнів трьох вікових дивізіонів - Чемпіони з кожного зонального туру.

cool games.jpg
Тренінг "Організація роботи вчителів-реабілітологів ІРЦ"

 15-17 жовтня 2019 року на базі КЗ "ЗОІППО" ЗОР проведено тренінг "Організація роботи вчителів-реабілітологів інклюзивно-ресурсних центрів". 
  Впродовж трьох днів 15 фахівців галузі "Фізична реабілітація":

  • опановували сучасні підходи до проведення занять з дітьми та підлітками, які мають особливі освітні потреби;

  • намагалися з'ясувати для себе особисто, як ходити, щоб бути здоровими;

  • систематизували знання, вміння та навички здійснення реабілітаційної, корекційно-розвиткової роботи з дітьми, які мають ДЦП;

  • організували групу у Вайбері, щоб посилити потужність  дій у соціумі;

  • мали нагоду проаналізувати ефект експериментального напрямку "Фітнес для мозочку".

Тренери:

15-17/10/2019
Тренінг "Впровадження квест-технології у викладання предмета "Основи здоров’я"

 23-25 вересня 2019 року на базі Костянтинівського ліцею "Ерудит" Мелітопольської районної ради відбувся тренінг "Впровадження квест-технології у викладання предмета "Основи здоров’я". Упродовж трьох днів учасники ознайомились з поняттям квест-технології, випробували себе в ролі учасників різних освітніх квестів, розглянули особливості створення освітнього квесту; навчились працювати з цікавими Інтернет-ресурсами (генераторами QR-кодів, онлайн ребусів, онлайн пазлів, квест-кімнат тощо). Як результат навчання - створені цікаві навчальні квести: "Свято краси та здоров'я", "Агенти 007", "Допоможи Хаусу" та інші.

 Тренери: Сокол Ірина, к. пед. н., доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій в освіті;
Півненко Юлія, к. пед. н., доцент кафедри реабілітаційної педагогіки і здорового способу життя.

  Висловлюємо подяку Назаренко Марині Іванівні, методисту відділу освіти Мелітопольської районної державної адміністрації та Неліпі Світлані Василівні, директору Костянтинівського ліцею "Ерудит" за допомогу в організації тренінгу.

квест ОЗ_09.2019.jpg
Семінар "Тренінговий кабінет як осередок для соціально значущих заходів"

  20 вересня 2019р. на базі Мелітопольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №15 Мелітопольської міської ради Запорізької області відбувся обласний семінар тренерів тренінгових кабінетів за проектом Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в Україні. Тема семінару: "Тренінговий кабінет як осередок для соціально значущих заходів". 
  16 педагогів-тренерів ділились досвідом роботи тренінгового кабінету як соціокультурного центру в своїх освітніх округах, згадували «яскраві моменти» роботи, аналізували, мріяли та надихались. Саме завдяки копіткої роботи тренерів, прекрасного матеріально-технічного забезпечення, тренінгові кабінети стали справжніми «Демократичними хабами, культурними осередками». Величезні демократичні зміни відбулись та продовжуються.

   Керівник семінару – Ірина Мінакова.

семінар_20.09.19_меліт.jpg
Обласна нарада - 2019

  5 вересня 2019 року відбулася обласна нарада представників Р(М)О/Р(М)Ц учителів з фізичної культури закладів освіти області. Тематика наради: навчальні проекти обласного та всеукраїнського рівнів у 2019-2020 навчальному році.
   У заході взяли участь 43 фахівця з різних куточків області.
Прошу Вас надіслати посилання на веб-ресурс об'єднання, де розміщено план роботи МО/МЦ.

Встреча группы
Семінар "Особливості викладання предмета «Основи здоров’я» у 2019-2020 н.р."

  5 вересня 2019 на базі Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар «Особливості викладання предмета «Основи здоров’я» у 2019-2020 н.р.». У семінарі взяли участь 36 педагогів.

Учасники ознайомилися з сучасними вимогами до викладання предмета, проаналізували результати конкурсних випробувань у межах обласного етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019» у номінації «Основи здоров’я» та розглянули відповідні рекомендації. У семінарі взяла участь Косман Анастасія Анатоліївна, учитель основ здоров’я Козацького ліцею, лауреат обласного етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2019», яка презентувала практичний досвід використання wow-ефектів на уроках основ здоров’я. 

   Керівник семінару – Юлія Півненко.

ОЗ_семінар_05.09.2019.jpg
Тренінг "Профілактична програма з ВІЛ/СНІДу "Маршрут безпеки" для учнів 7-11 кл."

  27-29 серпня 2019р. відбувся тренінг для підготовки тренерів-фасилітаторів інтерактивного профілактичного освітнього інструменту з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки» для учнів 7-11 класів.  Керівник тренінгу - старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова Ірина Валентинівна. 18 педагогів закладів освіти Запорізької області з цікавістю опановували інтерактивний профілактичний інструмент. Невимушена, весела обстановка в групі під час тренінгу була запорукою мотивації на подальшу роботу з учнями  з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ .

  Завдяки співпраці між КЗ «ЗОІППО» ЗОР та Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, учасники тренінгу отримали комплекти методичних матеріалів за інтерактивним профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки».

МБ 08.2019.jpg
Тренінг "Індекс інклюзії в НУШ"

  24-26 червня та 25-27 червня 2019 року на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР проходив тренінг для асистентів учителів «Індекс інклюзії в Новій українській школі». У тренінгу взяли участь 35 педагогів з різних регіонів Запорізької області.

  Одним із тренерів була директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Озерова Тетяна Ярославівна, яка надала огляд стану та перспектив впровадження інклюзивної освіти в Запорізькій області як пілотній в реалізації цього напрямку.

індекс інкл.в НУШ 06.2019
Запоріжжя-Маріуполь: вчимося разом

  В межах Меморандуму співпраці між КЗ «ЗОІППО» ЗОР та Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ 18-20 червня 2019р. в м. Маріуполь був проведен тренінг для молодіжних лідерів Донецької області з використання інтерактивних профілактичних інструментів з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут безпеки» та «Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці». Тренінг проводила старший викладач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя КЗ «ЗОІППО» ЗОР Ірина Мінакова.
  В тренінгу взяли участь 12 молодіжних лідерів з Донецької області. Головною метою тренінгу було підготувати команду тренерів-фасилітаторів за освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки» та «Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці.
   Учасники отримали базову інформацію з питань ВІЛ/СНІД та репродуктивного здоров’я, необхідну для якісного впровадження освітніх інструментів з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ. Сформовані навички тренерства, учасники продемонстрували під час проведення практичних занять.
  Творча, невимушена, весела атмосфера на тренінгу була створена завдяки співпраці та порозумінню між тренером та учасниками.
   Велика подяка Координатору проекту «Психосоціальна підтримка та робота з конфліктами» Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ Катерині Мінаковій за створення комфортних умов для проведення тренінгу.
 Бажаємо учасникам тренінгу успіхів в провадженні інтерактивних профілактичних інструментів.

Мариуполь_GIZ
Тренінг "Спорт проти булінгу"

   18-20 червня 2019 року  на базі Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Бердянської міської ради Запорізької області

відбувся тренінг "Спорт проти булінгу". До тренінгу залучилися 22 вчителя фізичної культури закладів освіти м. Бердянськ.

  Упродовж тренінгу учасники ознайомилися з Концепцією "Спорт зарази розвитку", досвідом активних шкіл, вчилися моделювати заняття щодо реалізації програми "Спорт проти булінгу" у форматі леп-буків.

   Звісно, апогеєм тренінгу стало проведення залікових занять учасниками з тем "Допомога другові", "Після помилки", "Виправлення поганої звички", "Надання допомоги".

Спорт проти булінгу_06.19
Тренінг "Інструменти впорядкування електронного контенту до уроку"

   З 10 по 12 червня 2019 року на базі Запорізького інституту післядипломної педагогічної освіти для педагогічних працівників закладів освіти Запорізької області було проведено очну частину тренінгу «Інструменти впорядкування електронного контенту до уроку». 13 педагогів протягом 3 днів демонстрували креативність, готовність і бажання збагатити свій педагогічний інструментарій інформаційними технологіями, які допоможуть різними способами систематизувати електронний контент в Інтернеті. За період тренінгу учасники отримали практичні навички щодо ведення електронного щоденника навчання та упорядкування електронних навчальних матеріалів засобами віртуальної дошки, ментальної карти, колекції посилань, презентації й сайту Google, інтерактивної презентації тощо.

  Готовність до самостійного використання означених сервісів педагоги продемонструють у дистанційній частині тренінгу, виконавши залікове завдання. Дякуємо всім учасникам за креативність та співпрацю! Бажаємо натхнення і наполегливості у завершенні тренінгу!

  Тренери: Півненко Юлія, к.пед.н.,  доцент  кафедри реабілітаційної педагогіки і здорового способу життя; Стадниченко Кіра, старший викладач кафедри інформатики та інформаційних технологій в освіті.

ел.осв.конт.jpg
Тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія  фізичного виховання дітей і підлітків"

   З 06 по 08 червня 2019 року на базі інституту проведено тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія  фізичного виховання дітей і підлітків". Тренінг успішно завершили 22 фахівця закладів шкільної та позашкільної освіти, а також закладів освіти інтернатного типу.
  Під час захисту учасники тренінгу продемонстрували достатній рівень опанування новим інструментарієм у контексті модернізації уроку / заняття з фізичного виховання.

ШРР_06.2019.jpg
Тренінг "Інструменти упорядкування електронного контенту до уроку"

   З 29 по 31 травня 2019 року для педагогічних працівників державного навчального закладу «Бердянський центр професійно-технічної освіти» було проведено очну частину тренінгу «Інструменти впорядкування електронного контенту до уроку».

  Упродовж трьох днів 23 учасники ознайомилися з різними способами зберігання контенту в Інтернеті та відпрацювали практичні навички роботи з інструментами впорядкування освітнього контенту. Педагоги отримали практичні навички щодо ведення електронного щоденника навчання та упорядкування електронних навчальних матеріалів засобами віртуальної дошки, ментальної карти, колекції посилань, презентації й сайту Google, інтерактивної презентації тощо. Учасники отримали залікове завдання, яке мають розробити у дистанційній частині тренінгу, та консультації щодо його виконання.

  Тренери: Півненко Ю.В., к.пед.н., доцент кафедри реабілітаційної педагогіки і здорового способу життя; Стадниченко К.В., старший викладач кафедри інформатики та інформаційних технологій в освіті. 

    Щиро дякуємо всім учасникам за співпрацю та позитив і бажаємо натхнення і наполегливості у завершенні тренінгу!

ел.контент
Тренінг "Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці"

  27-29 травня 2019 року на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся тренінг «Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочому місці» (тренер – Мінакова Ірина Валентинівна). У тренінгу взяли участь 15 педагогів.

   Впродовж  трьох днів  учасники ознайомилися з інформацією про основні поняття ВІЛ/СНІДу; обговорили шляхи передачі ВІЛ і методи профілактики ВІЛ-інфікуванню; дали визначення поняттям "стигма", "дискримінація", "толерантність"; проаналізували причини виникнення таких явищ, як стигматизація і дискримінація; виявили причини та наслідки стигматизації людей, які живуть з ВІЛ; познайомилися з правами людей і законодавством відносно ВІЛ-інфекції, протидії дискримінації передусім в трудовій сфері; навчилися новим тренінговим вправами для подальшої роботи.

   Щиро дякуємо всім учасникам за позитив та плідну співпрацю та бажаємо успіхів в проведенні профілактичної роботи в закладах освіти!

ВІЛ_роб_місц_05.19
Презентаційний семінар "Спорт проти булінгу"

  15 травня 2019 року на базі Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Бердянської міської ради Запорізької області відбувся презентаційний семінар за участю представників закладів освіти Запорізької області щодо впровадження проекту ЮНІСЕФ "Спорт проти булінгу".

  У семінарі взяли участь 33 педагога закладів освіти м.Бердянськ, м.Запоріжжя, м.Токмак, м.Енергодар, Більмацького та Запорізького районів області.

Семінар СПБ
Тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків"

   06-08 травня 2019 року на базі спортивного залу КЗ "ЗОІППО" ЗОР проведено тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків". Керівник - Олена Аксьонова.

  Цього разу до тренінгу залучилися 34 педагоги - фахівців з фізичного виховання закладів дошкільної, шкільної освіти та школи-інтернату.

   Підсумком навчання на тренінгу став захист "рухових задачок".

DSC_2470.JPG
Тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків"

  23-25 квітня на базі Токмацької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Токмацької міської ради проведено тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків". Керівник - Олена Аксьонова. Навчалося 18 педагогів.

ШРР_04/19_Токмак
Тренінг «Впровадження квест-технології у викладання предмета «Основи здоров’я»

З 22 по 24 квітня 2019 року на базі Запорізького інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся тренінг для учителів основ здоров’я «Впровадження квест-технології у викладання предмета «Основи здоров’я» (тренери – Півненко Юлія та Сокол Ірина). У тренінгу взяли участь 13 педагогів м.Запоріжжя та Запорізької області. Упродовж трьох днів учасники тренінгу ознайомилися з поняттям квест-технології, розглянули різні види квестів, конструювали власні освітні квести та використовувати сервіси Веб 2.0 для їх реалізації.

IMG_20190424_133027.jpg
Семінар "Формування життєвих цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей вихованців шкіл-інтернатів"

    17.04.2019р.  на  базі  КЗ  «ЗОІППО»  ЗОР відбувся обласний семінар керівників МО вихователів шкіл інтернатів з теми: «Формування життєвих цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей у вихованців шкіл-інтернатів». Керівник семінару – старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.

   24 педагога взяли участь в обговоренні питань виховання здорової, творчої, компетентної особистості, громадянина України, носія національних цінностей, загальнолюдський, наукових, народних надбань, який зможе самовизначитися та самореалізуватися в майбутньому. Щиро та емоційно педагоги висловлювали своє патріотичне кредо щодо громадянського виховання.

Ира семинар.jpg

  Керівники МО поділилися досвідом роботи  своїх освітніх закладів, щодо зазначеної проблеми. Ознайомитися з презентаціями можна тут.

     Серед методів  і  форм патріотичного  виховання  пріоритетна  роль,  на думку учасників семінару, належить активним методам, що ґрунтуються на демократичному стилі взаємодії, спрямованим на самостійний пошук істини і які сприяють формуванню критичного мислення, ініціативи й творчості.

     В роботі семінару взяла участь Макаренко Т.М. – методист Регіонального  науково-методичного центру «Освіта та громадянське суспільство». Вона познайомила учасників з напрямками роботи Центру та запросила всіх небайдужих до співпраці.

ПДС "Сучасні підходи до планування урочної діяльності з фізичного виховання" (друга сесія)"

Шановні колеги!
28 березня 2019 року підведено підсумок другої сесії постійно діючого семінару "Сучасні підходи до планування урочної діяльності з фізичного виховання".
В семінарі брали участь 25 педагогів.
Це був проміжний фініш, успішно дісталися якого 16 учасників (список - тут).


Учасники другої сесії:

  • ще раз повторили прийоми роботи з документом в програмі EXСEL;

  • мали можливість ознайомитися з деякими компетентнісно-орієнтованими руховими завданнями, які розроблені колегами;

  • відпрацювали розробку КОЗ щодо контрольного навчального нормативу;

  • стали співавторами нової гри (плей-лист);

  • отримали сертифікат учасника та бонус - 8 годин до своєї скарбнички кредитів.

 

Друзі! Ми не зупиняємося. Продовжуємо працювати над новим плануванням, бо не за горами - третя сесія.

DSC_0598.JPG
Тренінги "Нова фізкультура в Новій українській школі" (березень, 2019)

26-28 березня 2019 року в різних куточках області проведені тренінги "Нова фізкультура в НУШ" (м.Оріхів, м. Гуляй-поле, м. Запоріжжя, м. Бердянськ, с.Костянтинівка, Мелітопольський район).  Разом навчалися на тренінгах 171 педагог. До моніторингу залучилися 125 педагогів, захист пройшли всі учасники тренінгів. 

Тренінги проводили регіональні тренери: Олена Бажул, Ольга Федоріна, Євген Носенко, Ірина Тимошенко, Тетяна Коновальська, Ірина Мартьянова, Любов Нестеренко, Олена Солопан, Олег Котляр, Людмила Левченко.

DSC_5665.JPG
Семінар "Особливості підготовки команд учнів до обласного етапу Всеукраїнських ігор Cool Games"

Друзі!

26 березня 2019 року відбувся перший обласний семінар з питань організації та проведення обласного етапу CoolGames - 2019.

Долучилися до проекту 30 представників з різних куточків області, в тому числі й зі шкіл-інтернатів.

Що зробили:

  • передивилися відео-посібник від авторів Проекту

  • спробували себе в якості суддів і учасників

  • опанували шість ігор-естафет

Що слід зробити:

  • провести семінар зі своїми колегами за таким же форматом

  • включити до групи у Вайбер своїх колег, хто буде допомогати впроваджувати Проект в районі/місті

  • ретельно розпочати підготовку до обласного фіналу (жовтень, 2019)

Cool games 2019
Тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків"

12-14 березня 2019 року тривав тренінг "Школа розумного руху: інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків". Залучилися до події 24 педагога - фахівці з фізичного виховання дітей закладів дошкільної та середньої освіти.

Підсумок навчання на тренінгу - захист "рухових задачок".

Вашій увазі - плей-лист випускних робіт учасників

Місце проведення - Комунальний заклад "Гуляйпільська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Гуляйпільської міської ради. 

Щира подяка директору школи Самарській Ларисі Володимирівні за гостинність та комфорт під час тренінгу.

Лист про тренінг - качати тут.

DSC_9165.JPG
Тренінг "Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелектуального розвитку"

  04.03 – 06.03.2019 р. відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелекту», керівник Тетяна Волошина - старший викладач кафедри РПЗСЖ КЗ «ЗОІППО» ЗОР. Протягом 3-х днів учасники тренінгу (24 особи) знайомилися з основами законодавства України про освіту, нормативно-правовою базою  навчання дітей з особливими освітніми потребами, особливостями психофізичного розвитку, ефективними методами, формами та прийомами роботи з дітьми з інтелектуальними порушеннями. Також відпрацьовували вміння застосовувати професійні знання у практичній діяльності, здійснювати педагогічний супровід дитини з ОПФР в умовах інклюзивного навчання, складати індивідуальну програму розвитку дитини.

20190306_114219.jpg
Тренінг "Теорія та методика фізичного виховання"

  04-06 березня 2019 року в спортивному залі ЗОІППО проведено тренінг "Теорія та методика фізичного виховання".

Тренінг зорієнтовано для педагогів, які викладають предмет "Фізична культура" в 3-4 класах.

  Тренінг завершили 17 педагогів закладів освіти м. Запоріжжя, смт. Якимівка, Новомиколаївського, Запорізького районів, шкіл-інтернатів.

 Учасники тренінгу відпрацьовували навички моделювання рухових компетентнісно-орієнтованих завдань, прийоми регулювання фізичного навантаження учнів різних типологічних груп, спробували по-новому планувати урочну діяльність.

Тренер - Олена Аксьонова.

DSC_8879.JPG
Семінар "Особливості проведення обласного етапу Всесвітнього навчального проекту IAAF "Дитяча легка атлетика"

16 січня 2019 року в спортивному залі першого корпусу інституту за участю 24 вчителів з фізичної культури закладів освіти інтернатного типу. То була перша сесія. Наступна - освітній тур - з 01 по 22 березня 2019 року. Подробиці - тут.

DSC_5178.JPG
Тренінг "Інструменти упорядкування електронного освітнього контенту до уроку основ здоров'я"

 09-11 січня 2019 року на базі Комунального закладу "Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів "Козацький ліцей" Запорізької обласної ради відбувся тренінг "Інструменти упорядкування електронного контенту до уроку основ здоров'я".

На тренінгу навчалися 20 педагогів.

Керівники - Кіра Стадниченко та Юлія Півненко.

Група 09_01_2019_ОЗдоров.JPG
Тренінг "Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелектуального розвитку"

  З 09.01. по 11.01.2019 року, на кафедрі реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя відбувся тренінг на тему "Психолого-педагогічний супровід дітей з порушенням інтелектуального розвитку". Захід був проведений для педагогічних працівників, які працюють з даною категорією дітей в класах з інклюзивним навчанням.

Тренінг успішно завершили 21 педагог.

Керівник тренінгу - Тетяна Волошина.

IMG-c28c57c4403e2679b8eeae6fe3d0128c-V.j
Тренінг "Чирлідинг на уроках фізичної культури"

  09-11 січня 2019 року в спортивному залі першого корпусу інституту. Тренінг пройшли 22 педагога - фахівці з фізичного виховання закладів дошкільної, середньої освіти та шкіл-інтернатів Запорізької області. 

Тренера - Олександра Боляк і Людмила Сазонова.

DSC_4645.JPG
2018 рік
Семінар «Формування ключових компетентностей для успішної  життєдіяльності дитини»

  12.12.2018р. відбувся обласний семінар керівників МО вихователів шкіл інтернатів з теми:  «Формування ключових компетентностей для успішної  життєдіяльності дитини» (керівник семінару Мінакова І.В.).

   Останній у 2018 р. обласний семінар було присвячено обміну досвідом роботи шкіл інтернатів, щодо формуванню ключових компетентностей для успішної  життєдіяльності дитини.

  Представлені презентації свідчать про творчий, цікавий, нестандартний підхід до реалізації зазначеного питання.

   Висловлюємо щиру подяку учасникам семінару за цікаву зустріч  та  маємо надію на подальшу плідну роботу.

   Ознайомитися з презентаціями можна на блозі вихователів шкіл-інтернатів.

семінар.jpg
Тренінг «Індекс інклюзії в новій українській школі»

     З 13 по 15 листопада 2018р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся перший із додаткових тренінг для асистентів учителів інклюзивних класів «Індекс інклюзії в «Новій українській школі».

     Друга група: 20-22 листопада 2018р.

     Третя група: 27-29 листопада 2018р.

   Щира подяка всім учасникам тренінгів за плідну роботу та позитивну атмосферу.

news_1502657648_5990bc7097ef1.jpg
Тренінг для педагогічних працівників ІРЦ Запорізької області 

   19 – 21 листопада 2018 року відбувся тренінг педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів Запорізької області щодо реалізації державних завдань Концепції «Нова українська школа» та розвитку інклюзивної освіти.

   Протягом 3-х днів педагогічні працівники ІРЦ підвищували педагогічну майстерність та фахову кваліфікацію на підставі осмислення власної діяльності та формування практичних навичок  щодо реалізації завдань інклюзивно-ресурсних центрів.

  21 – 23 листопада 2018 року відбувся другий тренінг педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів Запорізької області.

  Протягом триденного тренінгу педагогічні працівники ІРЦ оновлювали знання щодо організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти, відпрацювати уміння й навички здійснення психолого-педагогічного та корекційно-розвиткового супроводу дитини з особливими освітніми потребами в освітньому процесі інклюзивного класу та ІРЦ, пріоритетним концептом якого є принципи педагогіки партнерства та командний підхід.

news_1502657648_5990bc7097ef1.jpg

    З 31 жовтня по 02 листопада 2018 року у Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася очна частина тренінгу "Впровадження квест-технології у викладання предмета "Основи здоров’я" (тренери - Юлія Півненко, Ірина Сокол). 

   На тренінгу учасники ознайомилися з поняттям квест-технології, розглянули різні види квестів, навчилися конструювати власні освітні квести та використовувати сервіси Веб 2.0 для їх реалізації.

квест_тренінг.jpg
Тренінг "Логопедична ритміка"

   16-18 жовтня 2018р. відбувся тренінг «Логопедична ритміка», в якому прийняли участь вчителі-логопеди закладів освіти усіх типів, реабілітаційних установ системи охорони здоров’я, соціального захисту, інклюзивно-ресурсних центрів.

  Логоритміка забезпечує ефективний напрямок в системі корекційно-розвиткової роботи щодо подолання психофізичних і мовленнєвих порушень у дітей з важкими порушеннями мовлення в умовах спеціального та інклюзивного закладу освіти.

   У Програмі тренінга даного предмету було представлено систему роботи з подолання мовленнєвих порушень дітей шляхом розвитку, виховання та корекції рухової сфери в поєднанні зі словом та музикою у процесі нейропсихологічної корекції. Комплексний вплив (логопедичний, психолого-педагогічний, лікувально-оздоровчий), що здійснюється на основі 

логоритмічних вправ, дозволяє вирішити наступні завдання: укріпити опорноруховий та м’язовий апарат, змінити загальну реактивність організму, зруйнувати патологічні динамічні стереотипи, які є передумовою формування рухових кінестезій, просторово-часових уявлень та розвинути здатність довільно пересуватися в просторі. Опосередковано ця система роботи має велике значення для розвитку почуття темпу та ритму мовленнєвого дихання, розвитку орального праксису, укріплення мімічної мускулатури, формування фонематичної системи, розвитку темпо-ритмічних та мелодико-інтонаційних характеристик мовлення, уміння поєднувати рухи та мовлення, тобто підкорювати їх одному ритму.

логор.jpg
Тренінг "Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями мовлення"

   08-10 жовтня 2018р. на базі КЗ «СЗШ-І «Світанок» ЗОР відбувся тренінг для педагогічних працівники закладів загальної освіти «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями мовлення».

   Головною метою навчання дітей з порушеннями мовлення, за визначенням вчених Л.В. Борщевської, Н.С. Гаврилової, Є.Ф. Соботович, В.В. Тищенко,  В.В. Тарасун та ін. є роз­в'язання проблеми розвитку і корекції комунікативних якостей, фор­мування в дітей з мовленнєвими порушеннями здібностей до спілкування, формування особистості, тому на тренінгу відбувалось формування в педагогів закладів загальної освіти професійної компетентності щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з порушеннями мовлення; знайомство із сучасними досягненнями науки та практики в галузі педагогіки, особливостями розвитку дітей з порушеннями мовлення, корекційними технологіями роботи з дітьми з особливостями психофізичного розвитку тощо.

  Керівник тренінгу Тетяна Волошина та його учасники щиро вдячні директору КЗ «СЗШ-І «Світанок» ЗОР Катерині Шаріковій та колективу закладу за представлену можливість проведення тренінгу на базі школи-інтернату.

мовл.jpg
Тренінг "Методика викладання предмета "Основи здоров’я" у початковій школі на засадах розвитку життєвих навичок"

   З 17 по 19 жовтня 2018 року у Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся тренінг "Методика викладання предмета «Основи здоров’я» у початковій школі на засадах розвитку життєвих навичок" (тренер - Юлія Півненко). 

   Впродовж трьох днів учасники ознайомилися з методикою викладання основ здоров’я на засадах розвитку життєвих навичок, спробували себе в ролі тренера; збагатили власний педагогічний інструментарій інтерактивними методами навчання.

IMG_20181018_144741.jpg
Тренінг «Захисти себе від ВІЛ»

    З 16 по 18 жовтня 2018р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся тренінг «Захисти себе від ВІЛ» для педагогів, які працюють з учнями 7-11 класів (тренер Ірина Мінакова). Учасники ознайомилися з концепцією, змістом і методологічними засадами тренінгового курсу для молоді «Захисти себе від ВІЛ», відпрацювали всі тренінги за програмою курсу та збагатили власний досвід новим інструментарієм у профілактичній роботі.

    Щира подяка всім учасникам тренінгу за плідну роботу та позитивну атмосферу.

тренинг 16-18.10 169.jpg
Семінар «Сучасні підходи до підвищення тренерської майстерності»

  26.09.2018р. на базі Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №49 відбувся обласний семінар з теми «Сучасні підходи до підвищення тренерської майстерності». Керівник семінару - старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В. Учасники семінару проявили зацікавленість виступом педагога Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів "ОСНОВА" Розенкової С.В. з питання гуманної педагогіки.

    Креативна, щира атмосфера  в роботі семінару вселяє впевненість, що 20 тренерів, які отримали для своїх шкіл тренінгові кабінети за активну участь у реалізації проекту GIZ «Консультування з ВІЛ/СНІД і підтримка інституцій», і в подальшому будуть не тільки масово проводити профілактичну роботу в закладах освіти, а і перетворювати тренінгові кабінети в соціокультурні осередки для громад для соціально значущих заходів.

1.jpg
Семінар «Особливості обстеження мовлення дітей дошкільного віку у спеціальних та інклюзивних групах»

  26 вересня 2018р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся семінар «Особливості обстеження мовлення дітей дошкільного віку у спеціальних та інклюзивних групах» для вчителів-логопедів закладів дошкільної освіти. Керівник - Тетяна Волошина.

    Протягом семінару було зроблено аналіз висновків ІРЦ про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини (мовленнєвий аспект). Також учасники семінару розглядали особливості розроблення індивідуальної програми розвитку в складі команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами.

20180926_131629.jpg
Обласна нарада «Особливості організації та проведення обласних етапів навчальних проектів з фізичного виховання учнів»

  6 вересня 2018р. пройшла обласна нарада для Фахівців Р(М)МО/Р(М)МЦ, які відповідають за проведення проектів з фізичного виховання, яка стала свого роду старт навчальним проектам, що заплановані на 2018-2019 н.р.

Також актуальними залишаються такі питання:
 

  • реєстрація керівників РМО / РМЦ учителів з фізичної культури

  • планування роботи РМО / РМЦ на 2018-2019 н.р.

DSC_7944.JPG
Серпневі педагогічні студії - 2018

Науково-педагогічними працівниками ЗОІППО за потужної підтримки  колективу Кушугумського навчально-виховного комплексу "школа І-ІІІ ступенів - гімназія ІНТЕЛЕКТ" Запорізького району Запорізької області 28.08.2018 провели "Серпневі педагогічні студії".

  • Смарт-зарядка

  • Майстер-класи

  • Круглий стіл за участі Т.Я.Озерової та представників МОН України

  • та відкриті щирі спілкування

DSC_7778.JPG
Тренінг "Індекс інклюзії в Новій українській школі"

   З 27 по 29 серпня 2018 року в ЗОІППО відбувся навчальний тренінг для асистентів вчителя першого класу за інклюзивною формою навчання.
  До участі в тренінгу залучено 122 педагога з різних куточків Запорізької області.

DSC_7675.JPG
Семінар для працівників ІРЦ Запорізької області

  20 червня 2018 року на базі комунального закладу "Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат "Орієнтир" Запорізької обласної ради відбувся семінар для працівників інклюзивно-ресурсних центрів Запорізької області.

Керівник семінару - Хіврич Валентина Володимирівна.

Відповідальні за локації:

  • Аксьонова Олена - "Нова фізкультура";

  • Туровець Ганна - "Особливості діагностування ДЦП";

  • Назарчик та його мама - найкращі хвилини спілкування!

Майстер-клас "Маршрут безпеки" на "Фестивалі сім'ї"

  02.06.2018р. у м.Запоріжжя в «Дубовому гаю» відбувся щорічний масштабний загальноміський захід «Фестиваль сім’ї ». В межах програми фестивалю було проведено майстер-клас «Маршрут безпеки» за проектом Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій». Організатором майстер-класа виступила Мінакова Ірина Валентинівна, старший викладач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя КЗ «ЗОІППО» ЗОР.

   Реалізація локації «Маршрут безпеки» стала успішною завдяки педагогу-організатору Володимирівського НВК "Успіх", тренеру проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій», методисту по роботі з молоддю КУ «Центр культури та дозвілля, сім’ї, молоді, спорту та туризму» Широківської сільської ради Запорізького району Людмилі Носенко, учням-волонтерам з Отрадненської школи Широківської ОТГ.

Тренінг «Школа розумного руху. Інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків»

   30.05-01.06.2018 р. відбувся тренінг "Школа розумного руху". Керівник Аксьонова Олена Петрівна, зав.каф. РПЗСЖ, доцент, к.п.н., майстер спорту СРСР.

Тренінг "Методика викладання предмета "Основи здоров’я" у початковій школі на засадах розвитку життєвих навичок"

 З 30 травня по 01 червня 2018 року у Мелітопольській гімназії №5 відбувся тренінг "Методика викладання предмета "Основи здоров’я" у початковій школі на засадах розвитку життєвих навичок"(тренер - Юлія Півненко). 

Тренінг "Логопедичний масаж"

  29-31 травня 2018р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР пройшов тренінг з логопедичного масажу для вчителів-логопедів закладів освіти, реабілітаційних установ системи охорони здоров’я, соціального захисту, інклюзивно-ресурсних центрів. Тренери:
  •Потапенко Оксана Миколаївна, к.п.н., доцент кафедри логопедії Національного педагогічного університету ім.М.П.Драгоманова
  •Волошина  Тетяна  Анатоліївна, старший  викладач  кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя КЗ «ЗОІППО» ЗОР.
 Мета тренінгу: сформувати у вчителів-логопедів професійні компетентності щодо оволодіння методикою проведення логопедичного масажу та його використання в системі комплексних реабілітаційних засобів у роботі з дітьми та учнями з порушеннями мовленнєвого розвитку. Під час тренінгу учасники вчились практичним методам обстеження артикуляційного апарату, знайомились зі змістом та методикою проведення різних видів масажу за допомогою зондів та без них під час корекційно-розвиткової роботи з дітьми та учнями при різних формах мовленнєвих порушень, засвоювали знання щодо показань та протипоказань проведення логопедичного масажу.

Воркшоп "Інклюзивна освіта: виміри сучасності"

  21 травня 2018 року в межах ІУ Міжнародної конференції "Неперервна освіта нового сторіччя: досягнення та перспективи" проведено воркшоп з теми "Інклюзивна освіта: виміри сучасності", який організували та провели працівники кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя.
  Захід не відбувся б, якби до нього не долучилися наші колеги з 28 навчальних закладів області, хто переймається питанням інклюзивої освіти та має вже достатній досвід, щоб бути лідерами в цьому напрямку реформування в Україні.

Тренінги для підготовки регіональний тренерів України з інклюзивного навчання 
Складання та реалізація індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами. Індивідуальний навчальний план та його складові.
"Наставництво" / Програма з ЛФК "Сила духу" : інноваційний контекст
Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелектуального розвитку»

  08.05-11.05.2018р. відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелектуального розвитку» (керівник старший викладач кафедри РПЗСЖ Т. Волошина), у якому взяли участь педагогічні працівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти, реабілітаційних установ системи охорони здоров’я, соціального захисту, інклюзивно-ресурсних центрів м. Запоріжжя та Запорізької області.

  Педагоги навчались застосовувати професійні знання у практичній діяльності; здійснювати психолого-педагогічний супровід дитини з порушеннями інтелектуального розвитку різного ступеня в умовах інклюзивного навчання; складати індивідуальну програму розвитку дитини; аналізувати висновки інклюзивно-ресурсних центрів; використовувати ефективні методи, форми та прийоми роботи з дітьми з особливостями психофізичного розвитку в освітньому процесі.

Тренінг «Методика викладання тренінгового курсу «Вчимося жити разом» у 5-9 класах»

 03-05 травня 2018  у Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся тренінг "Методика викладання тренінгового курсу "Вчимося жити разом" у 5-9 класах" для вчителів основ здоров’я (тренер - Юлія Півненко).

  Впродовж трьох днів педагоги ознайомилися з концептуальними засадами  проекту "Вчимося жити разом", поглибили свої знання щодо особливостей методики навчання на засадах розвитку життєвих навичок та удосконалили тренерські навички.

Тренінг «Школа розумного руху. Інноваційна технологія з фізичного виховання дітей і підлітків: інструктори з фізичного виховання, вихователі ДНЗ, учителі фізичної культури
(1-9 класи)»

   02-05.05.2018 р. пройшов тренінг "Школа розумного руху". Керівник Аксьонова Олена Петрівна, в.о. зав.каф. РПЗСЖ, доцент, к.п.н., майстер спорту СРСР.

Семінар «Реалізація корекційно-розвиткової складової в умовах спеціальної загальноосвітньої школи»

  17.04.2018 р. відбувся семінар з теми «Реалізація корекційно-розвиткової складової в умовах спеціальної загальноосвітньої школи» на базі Комунального закладу «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Запорізької обласної ради (керівник Волошина Т.А., старший викладач кафедри РПЗСЖ). На заході були присутні 37 педагогів закладів освіти Запоріжжя та Запорізької області (КЗ «Вільнянська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «Василівська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «Гулійпільська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «ЗСЗШ-І «Орієнтир» ЗОР, КЗ «ЗСЗШ-І «Джерело» ЗОР, КЗ «Матвіївська ЗСШ-І» ЗОР, КЗ"ЗСЗШ-І «Оберіг», ЗОР КЗ «ЗСЗШ-І № 2» ЗОР, КЗ «ЗСЗШ-І «Світанок» ЗОР, КЗ «ЗСЗШ-І №1» ЗОР, КЗ «Мелітопільська СЗШ-І «Гармонія» ЗОР, КЗ«Молочанська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «Новомиколаївська СЗШ-І «Паросток» ЗОР, КЗ«Преславська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «Терпіннівська СЗШ-І» ЗОР, КЗ«Токмакська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «Бердянська СЗШ-І» ЗОР, КЗ «Кам’янка-Дніпровська ЗСШ-І» ЗОР, КЗ «Дніпрорудненська СЗОШ «Талант» ВРРЗО, КЗ«Василівський ІРЦ» ВРРЗО, КЗ «Чернігівська ЗШ-І» ЗОР, ЗСШ-І І-ІІІ ст.,

КВНЗ «Хортицька ННРА» ЗОР), які відвідали уроки, тренінги, майстер-класи, творчі майстерні, переглянули концертну програму вихованців та педагогічних працівників закладу спеціальної освіти.

   Учасники та керівник семінару висловлюють щиру подяку директору КЗ «Кам’янська СЗШ-І» ЗОР Панченко Г.В., заступнику  директора з навчально-виховної роботи Китмановій І.В., всьому педагогічному колективу за надану можливість набути досвіду освітньої діяльності, познайомитись з особливостями корекційно-розвиткового процесу закладу, опинитися у казці гурткової роботи, про яку мрії кожна дитина. Дякуємо!

Тренінг «Методика викладання тренінгового курсу «Вчимося жити разом» у 5-9 класах»

    11 - 13 квітня 2018 року у Мелітопольській ЗШ №24 відбувся тренінг «Методика викладання тренінгового курсу «Вчимося жити разом» у 5-9 класах для вчителів основ здоров’я (тренер - Юлія Півненко). 

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелекту»

   11.04.-13.04.2018р відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелекту» (керівник старший викладач Т.А.Волошина), у якому прийняли участь 30 педагогічних працівників м. Запоріжжя та Запорізької області. Мета тренінгу «Сформувати в педагогів ЗНЗ з інклюзивною формою навчання професійні компетентності щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з порушеннями інтелекту» досягалася за допомогою логічно побудованої програми, яка містила наступні питання: основи законодавства України про освіту, соціальний захист; міжнародні документи про права людини й дитини; державні стандарти освіти; нормативні документи про питання навчання й виховання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку; сучасні досягнення науки та практики в галузі педагогіки; особливості розвитку дітей з особливостями психофізичного розвитку.

   Застосовувати професійні знання у практичній діяльності; здійснювати педагогічний супровід дитини з порушеннями інтелектуального розвитку в умовах інклюзивного навчання; складати індивідуальну програму розвитку дитини; використовувати ефективні методи, форми та прийоми у освітньому процесі; вести спостереження та аналізувати динаміку розвитку учня; налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами освітньої діяльності; допомагали педагогічні працівники КЗ «СЗШ-І № 2» ЗОР.

  Кафедра реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя, учаснику тренінгу висловлюють щиру подяку директору КЗ «СЗШ-І № 2» ЗОР Нечипоренко Костянтину Сергійовичу, колективу закладу спеціальної освіти за гостинність, змістовну, насичену програму, професійний підхід в організації освітньої діяльності учнів з особливостями психофізичного розвитку.

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями зору (Азбука Брайля)»

  27.03.-29.03.2018р відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями зору (Азбука Брайля)» (керівник Волошина Т.А.). 

У заході прийняли участь 31 педагогічний працівник КЗ «СЗШ-І «Орієнтир» ЗОР.

  На тренінгу розглядали питання особливостей розвитку незрячих дітей; механізмів зору, патології зорової системи; використання ефективних методів, форм та прийомів роботи з дітьми за допомогою шрифту Брайля. Проводилась практична робота з навчання читанню рельєфно-крапковим шрифтом літературного і математичного текстів; застосовування професійних знань у практичній діяльності; педагогічного супроводу незрячої дитини в умовах школи-інтернату; спостереження та аналізу динаміки розвитку учня; налагоджування міжособистісних стосунків між усіма суб’єктами освітньої діяльності.

Тренінги для регіональних тренерів з інклюзивного навчання

4 квітня 2018р. в межах програми Всеукраїнського тренінгу для регіональних тренерів з питань інклюзивного навчання педагогами кафедри РПЗСЖ проведено:

  • заняття "Сила духу: програма з ЛФК - інноваційний контекст". Заняття провела доцент кафедри РПЗСЖ, к.п.н., майстер спорту СРСР О.П.Аксьонова.

  • заняття щодо складання ІПР. Заняття провела старший викладач кафедри РПЗСЖ Т.А.Волошина та заступник директора з навчально-виховної роботи Дніпрорудненської гімназії «Талант» Ж.В.Разієвська. 

Тренінгове заняття "Сила духу: програма з ЛФК - інноваційний контекст".

15 березня 2018р. в межах програми Всеукраїнського тренінгу для регіональних тренерів з питань інклюзивного навчання проведено заняття "Сила духу: програма з ЛФК - інноваційний контекст". Заняття провела доцент кафедри РПЗСЖ, к.п.н., майстер спорту СРСР Аксьонова Олена Петрівна.

ПДС з питань планування уроків з фізичної культури в Новій Українській школі

15 березня 2018 року на базі Комунального закладу "Дніпрорудненська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів "Світоч" Василівської районної ради Запорізької області проведено засідання постійно діючого семінару "Технологія планування уроків з фізичної культури в Новій Українській школі" (група № 2), за активної участі фахівців м.Енергодар, м. Токмак, Токмацького, Великобілозерського, Михайлівського, Василівського, Гуляй-Пільського, К-Дніпровського районів.

Обласний семінар керівників МО вихователів шкіл-інтернатів

14.03.2018р. відбувся обласний семінар керівників МО вихователів шкіл-інтернатів. Актуальна тема «Формування  ключових компетентностей для успішної життєдіяльності дитини» викликала зацікавленість в учасників семінару. Інтерактивна форма проведення семінару дала змогу педагогам  обговорити зазначену проблему та окреслити подальші шляхи її  вирішення.

Керівник семінару – старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.

Тренінг «Маршрут Безпеки»

   5-7 березня 2018р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся тренінг за освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки». Педагогічні працівники закладів освіти Запорізької області опановували базову інформацію з питань ВІЛ/СНІД та репродуктивного здоров’я, необхідну для якісного впровадження «Маршруту Безпеки»; формували навички тренерства. Робота проходила на базі тренігового кабінету, який створено за підтримки Проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій»  (GIZ), ящо діє за дорученням Уряду Німеччини.

   Всі учасники тренінгу отримали на безоплатній основі комплекти методичних матеріалів за інтерактивним профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки».

Чирлідинг - до шкіл Запорізької області!

В Запорізької області розпочато впровадження чирлідингу до системи фізичного виховання дітей і підлітків у навчальних закладах.

  Запрошуємо Вас приєднуватися!

 Також завітайте до нашої групи у фєйсбуці.

Тренінг з логопедичної ритміки

   З 05 по 07 березня 2018 р. пройшов тренінг з логопедичної ритміки, на якому були присутні педагоги закладів освіти м. Запоріжжя та Запорізької області. Логоритміка забезпечує ефективний напрямок в системі корекційно-розвиткової роботи щодо подолання психофізичних і мовленнєвих порушень у дітей з важкими порушеннями мовлення в умовах спеціального та інклюзивного загальноосвітнього закладу та закладу дошкільної освіти.

   На тренінгових заняттях було представлено систему роботи з подолання мовленнєвих порушень дітей шляхом розвитку, виховання та корекції рухової сфери в поєднанні зі словом та музикою.

   Учасники та керівник тренінгу старший викладач кафедри РПЗСЖ Волошина Т.А. висловлюють велику подяку директору КЗ «СЗШ-І «Орієнтир» ЗОР Тихомирової Г.В. за надану можливість організації занять з хореографії вчителем ритміки Рудченко Н.О.

Тренінги для регіональних тренерів з інклюзивного навчання

 З 28 лютого по 02 березня 2018р. в Запоріжжі на базі Комунального закладу "Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів "Козацький ліцей" ЗОР відбувся тренінг для тренерів з питань інклюзивної освіти «Наставництво». У заході взяли участь освітяни трьох областей України – Закарпатської, Чернігівської та Черкаської.

   Організаторами тренінгу стали Благодійний Фонд Порошенка, Запорізька обласна державна адміністрація, Департамент освіти і науки Запорізької державної адміністрації, КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР.

   Тренінг розпочався зі знайомства та актуалізації проблем (тренери – в.о.ректора, д.психол.наук, професор Т.Є.Гура; завідувач кафедри менеджменту освіти та психології, к.п.н, доцент Т.О.Афанасьєва).

  Питання нормативно-правового забезпечення реалізації інклюзивного навчання в Україні та модель регіонального інклюзивного освітнього простору були розглянуті 01 березня на занятті, яке провели Т.Я.Озерова та В.В.Хіврич. 

 З особливостями управління інклюзивним закладом учасників ознайомили досвідчені тренери І.Г.Марієва, директор та О.О.Бєлан, практичний психолог НВК №6 м. Енергодар.

  01 березня старший викладач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя Т.А.Волошина та заступник директора з навчально-виховної роботи Дніпрорудненської гімназії «Талант» Ж.В.Разієвська працювали з учасниками тренінгу над складанням ІПР та відповіли на питання щодо складання навчальних програм для різних категорій дітей, організації роботи команди супроводу.

Переглянути фото заняття.

  Ввечері гості відвідали Балабинський навчально-виховний комплекс «Престиж», в якому також функціонують інклюзивні класи (директор - Ж.В.Вінніченко).

  02 березня учасники працювали над вирішенням питань організації корекційно-розвиткових занять для дітей з особливими освітніми потребами (тренер – С.М.Лупінович, головний науковий співробітник лабораторії інклюзивного навчання, к.п.н, доцент), знайомилися з особливостями використання субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами (О.В.Сороченко, заступник начальника управління Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації). 

  З досвідом створення команди супроводу дитини, співпраці з батьками організаційними та нормативно-правовими аспектами професійної діяльності асистента учителя в інклюзивному навчальному класі учасників тренінгу познайомив наш постійний тренер Р.М.Діденко, заступник директора ЗОШ №3 м. Запоріжжя.

  Фінальним акордом тренінгу було практичне заняття, яке провела завідувач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя, к.п.наук, доцент О.П.Аксьонова. Учасники познайомилися з авторською програмою з лікувальної фізкультури «Сила духу».

Переглянути фото заняття.

Переглянути відео заняття.

    Тренінг завершився врученням сертифікатів учасникам тренінгу.

   Такі навчальні тренінги пройдуть на базі Запорізької області для тренерів з усіх областей України. Наступний відбудеться у березні для освітян Волинської, Сумської та Хмельницької областей.

Тренінги «Логопедичний масаж»

  9-12 січня 2018р. пройшли тренінги для вчителів-логопедів закладів освіти, реабілітаційних установ системи охорони здоров’я, соціального захисту, інклюзивно-ресурсних центрів. Керівник тренінгу - Волошина Тетяна Анатоліївна, старший викладач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя.

  Мета тренінгу: сформувати у вчителів-логопедів закладів освіти, реабілітаційних установ системи охорони здоров’я, соціального захисту, інклюзивно-ресурсних центрів професійні компетентності щодо оволодіння методикою проведення логопедичного масажу та його використання в системі комплексних реабілітаційних засобів у роботі з дітьми та учнями з порушеннями. Під час тренінгу слухачі вчились практичним методам обстеження артикуляційного апарату, знайомились зі змістом та методикою проведення різних видів масажу за допомогою зондів та без них під час корекційно-розвиткової роботи з дітьми та учнями при різних формах мовленнєвих порушень, засвоювали знання щодо показань та протипоказань проведення логопедичного масажу.

Семінар «Сучасні підходи до систематизації матеріалів педагогічного досвіду»

   31 січня 2018 року відбувся обласний семінар «Сучасні підходи до систематизації матеріалів педагогічного досвіду». На семінарі розглядалися питання з підготовки матеріалів до міжнародних виставок «Сучасні заклади освіти» та «Інноватика в сучасній освіті». Учасники семінару отримали методичні рекомендації щодо опису матеріалів педагогічного досвіду та ознайомилися зі зразками їх оформлення.

Тренінг «Профілактика ВІЛ на робочому місці»

   З 9 по 11 січня 2018р. відбувся  тренінг  «Профілактика  ВІЛ  на  робочому місці». Керівник тренінгу – старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.  

   Дружня, доброзичлива, невимушена атмосфера в групі була запорукою розгляду таких важливих в житті питань як сучасний стан епідемії ВІЛ-інфекції в Україні та світі, шляхи інфікування ВІЛ та методи профілактики інфікування, особистий та професійний ризик інфікування ВІЛ, стигма і дискримінація, пов’язані із ВІЛ/СНІД, формування толерантного ставлення до ЛЖВ, толерантна лексика, поняття «стигма» і  «дискримінація», наслідки стигми, пов’язаної з ВІЛ/СНІДом, міжнародні та регіональні стандарти з прав людини у сфері ВІЛ/СНІДу тощо.

   В роботі тренінгу прийняли участь педагоги загальноосвітніх шкіл та щкіл-інтернатів, завідувачі ДНЗ.

   Впевнені, що отримані на тренінгу знання та набуті навички будуть запорукою формування у педагогів закладів освіти здорового способу життя та толерантного відношення до людей.

Тренінг для вчителів початкової школи
"Методика викладання тренінгового курсу "Вчимося жити разом" у 1- 4 класах"

  З 10 по 12 січня 2018 року на базі Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся тренінг "Методика викладання тренінгового курсу «Вчимося жити разом» у 1- 4 класах" для вчителів початкової школи. 

  Основною метою тренінгу було підвищення рівня психолого-педагогічної компетентності педагогів шляхом поглиблення та оновлення їх фахових знань, створення умов щодо цілісного осмислення вчителями сучасних тенденцій, які відбуваються в освіті.

  Під час роботи учасники отримали інформацію щодо освіти на засадах розвитку життєвих навичок та ознайомилися концептуальними засадами проекту «Вчимося жити разом». Кожен педагог отримав можливість спробувати себе у ролі тренера та відпрацювати  уміння та навички проведення уроків-тренінгів. 

2017 рік
Навчальна поїздка до м. Полтава.

  З 20 по 24 листопада відбулась навчальна поїздка до м. Полтава. 10 тренерів-фасилітаторів за проектом Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» разом з 12 представниками проекту «Волонтерство в кожний навчальний заклад». Метою поїздки було обмін кращими практиками та отримання нових поглядів на психосоціальні послуги та програми діалогу шляхом покращення знань та обміну досвідом.

  Організатором поїдки з боку GIZ була Катерина Мінакова, координатор проекту GIZ «Психосоціальна підтримка та робота з конфліктами», з боку КЗ «ЗОІППО» ЗОР – старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В. та Макаренко Т.М. - методист Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР.

  Під час перебування в Полтавському інституті післядипломної освіти ім. М.В.Остроградського, методист відділу природничо-математичних дисциплін Козак І.О. познайомила з системою профілактичної роботи в Полтавській області. Мінакова І.В. презентувала підсумки роботи Запорізької області по втіленню в закладах освіти Запорізької області проекту GIZ «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій».

  Під час поїздки освітяни Запорізької області познайомились з досвідом роботи  Великосорочинського загальноосвітнього навчального закладу (директор школи Солод Іван Васильович), та Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №24 Полтавської міської ради (директор школи Дудко Людмила Миколаївна). З учнями 8-11 класів Великосорочинського загальноосвітнього навчального закладу запорізькі тренери-фасилітатори Букрєєва Інна, Моргун Анастасія, Салякіна Ольга, Коноваленко Ольга, Коба Віта, Носенко Людмила, Коваль Наталія, Середа Оксана, Мінакова Ірина провели на високому рівні майстер-клас за програмою «Маршрут безпеки».

  Учасники заходу також відвідали Центр «Світло надії», «Полтавський батальйон небайдужих», зустрілися з представником благодійного фонду «Серце до серця»; історичні місця: поле Полтавської битви, Успенський та Хрестовоздвиженський монастир, музей М.В.Гоголя у с. Гоголеве.

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями мовлення»

  08-10.11.2017 р. відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями мовлення», який проводився для педагогічних працівників ЗНЗ з інклюзивною формою навчання з метою формування в педагогів професійних компетентностей щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з порушеннями мовлення. Керівники тренінгу: Лупінович С.М. (зав.кафедри, доцент, к.п.н.), Волошина Т.А. (ст. викладач кафедри РПЗСЖ).  Протягом 3-х днів слухачі тренінгу отримували знання щодо особливостей психофізичного розвитку дітей із порушеннями мовлення, включення дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітній простір; навчалися налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами навчально-виховної діяльності. Практичним методам та формам роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, застосовуванню професійних   знань  у  практичній  діяльності;   здійсненню  психолого-

педагогічного супроводу дитини з ОПФР педагоги навчалися у КЗ «СЗШ-І «Світанок» ЗОР. Директор закладу Шарикова К.П. розповіла учасникам тренінгу про особливості психолого-педагогічного супроводу дітей із мовленнєвими порушеннями в умовах спеціального закладу освіти.

  Працівники  кафедри  РПЗСЖ та  учасники тренінгу  висловлюють  щиру  подяку  особисто  директору  закладу Шариковій Катерині Павлівні, адміністрації та педагогічному колективу за надання теоретичної та практичної допомоги щодо організації навчально-виховного процесу з дітьми з особливими освітніми потребами.​

Ретренінг для тренерів-фасилітаторів
«Профілактика ВІЛ на робочому місці в загальноосвітніх навчальних закладів»

   6-9 листопада 2017р. у м.Запоріжжя проходив ретренінг для тренерів-фасилітаторів «Профілактика ВІЛ на робочому місці в загальноосвітніх навчальних закладів».

   Метою тренінгу були питання покращення компетентності учасників з гендерних питань ВІЛ/СНІДу, сексуальності, репродуктивного здоров’я; удосконалення навичок використання тренінгового простору, інтерактивні методи навчання під час впровадження превентивних профілактичних програм (у т.ч. «Маршрут безпеки», «Профілактика на робочому місці»), інтерактивних програм з іншої тематики. Розвинути навички побудування творчого тренінгового простору, партнерства з громадою в рамках новостворених тренінгових кабінетів.

   Учасниками  тренінгу  були  тренери-фасилітатори  20  тренінгових кабінетів навчально-виховних закладів Запорізької області, створені за підтримки GIZ, регіональні тренери-фасилітатори Чурикова Л.В.- ЗДОНУ, Мінакова І.В., Павленко Л.А.- КЗ «ЗОІППО» ЗОР.

   Під час тренінгу Катерина Мінакова, координатор проекту GIZ «Психосоціальна підтримка та робота з конфліктами», познайомила учасників з проектом GIZ «Ініціативи інфраструктурної програми».

    Висловлюємо подяку Всеукраїнським тренерам-фасилітаторам Соловйовій Олені, Красулі Миколаю за високий професіоналізм, креативність, людяність та відданість своїй справі.

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями слуху»

   06-08.11.2017 р. відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями слуху», який проводився для педагогічних працівників ЗНЗ з інклюзивною формою навчання з метою формування в педагогів професійних компетентностей щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з порушеннями слуху. Керівник тренінгу: Волошина Т.А. (ст. викладач кафедри РПЗСЖ).

   Протягом трьох  днів слухачі тренінгу отримували  знання  щодо особливостей психофізичного розвитку дітей із порушеннями слуху, включення дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітній простір навчального закладу; вчилися налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами навчально-виховної діяльності. Практичним методам та формам роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, застосовуванню професійних знань у практичній діяльності; здійсненню психолого-педагогічного супроводу дитини з ОПФР педагоги навчалися у

КЗ «СЗШ-І «Джерело» ЗОР.

   Працівники  кафедри  РПЗСЖ,  учасники тренінгу  висловлюють  щиру  подяку  особисто  директору  закладу Нішенко Олександру Володимировичу, адміністрації та педагогічному колективу за надання теоретичної та практичної допомоги педагогам інклюзивних закладів щодо організації навчально-виховного процесу з дітьми з порушеною слуховою функцією.

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями зору»

  17-19.10.2017 р. відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями зору», який проводився для педагогічних працівників ЗНЗ з інклюзивною формою навчання з метою формування в педагогів професійних компетентностей щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з порушеннями зору. Керівники тренінгу: Волошина Т.А. (ст. викладач кафедри РПЗСЖ), Лупінович С.М. (завідувач кафедри РПЗСЖ, к.п.н, доцент).

  Протягом 3-х днів слухачі тренінгу отримували знання щодо особливостей психофізичного розвитку дітей із порушеннями зору, включення дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітній простір; навчалися налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами навчально-виховної діяльності. Практичним методам та формам роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, застосовуванню професійних знань у практичній діяльності; здійсненню психолого-педагогічного супроводу дитини з ОПФР педагоги навчалися у КЗ «СЗШ-І «Орієнтир» ЗОР.

  Працівники  кафедри  РПЗСЖ,  учасники тренінгу висловлюють  щиру  подяку  особисто  директору  закладу Тихомировій Ганні Володимирівні, адміністрації та педагогічному колективу за надання теоретичної та практичної допомоги щодо організації навчально-виховного процесу з дітьми з особливими освітніми потребами.​

Навчання педагогів ДНЗ з питань інклюзії

 13.09.2017р. відбувся навчальний тренінг для завідувачів та педагогічних працівників ДНЗ з проблеми "Розвиток інклюзивного освітнього середовища в дошкільних навчальних закладах Запорізької області". У тренінгу взяли участь 81 працівник освітньої галузі.

  На тренінгових заняттях були розкриті методологічні та практичні аспекти інклюзивної освіти в ДНЗ. Старший викладач кафедри РПЗСЖ Волошина Т.А. познайомила учасників з нормативно-правовими актами в сфері інклюзивного навчання дітей дошкільного віку.

 Також увага була приділена питанню розробки та реалізації індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребамии.

 Завідувач кафедри РПЗСЖ Лупінович С.М. познайомила слухачів з практиками спільного викладання в ДНЗ.

  У заході взяли участь педагоги-практики ДНЗ, які розкрили питання реалізації корекційно-розвиткового компоненту інклюзивного навчання дітей дошкільного віку з особливостями психофізичного розвитку. Щиро дякуємо Логвіненко І.Ю. (вихователь-методист, вчитель-дефектолог СДНЗ №146); Лук'яшко В.Г. (вчитель-логопед ДНЗ №167); Казаковій Л.М. (вчитель-дефектолог ДНЗ №284); Петренко С.М. (вихователь-методист ДНЗ №12, м.Енергодар).

Спеціалізований тренінг «Іклюзивний простір. Практичні кроки»

  21-23 серпня 2017 р. проходив обласний спеціалізований тренінг для працівників освітньої сфери «Іклюзивний простір. Практичні кроки» (у межах реалізації Всеукраїнського науково-педагогічного експерименту за сприяння Благодійного Фонду Порошенка). Організаторами тренінгу були Департамент освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, комунальний заклад «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради.

  Навчання проводили тренери-наставники: Хіврич Валентина Володимирівна, заступник начальника управління Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, Шведун Тетяна Анатоліївна, завідувач КЗ «ОПМПК» ЗОР, Разієвська Жанна Володимирівна,  заступник директора з НВР КЗ «Дніпрорудненська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «Талант» Василівської районної ради, Діденко Руслана Михайлівна, заступник директора з НВР Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Запорізької міської ради, Бєлан Оксана Олександрівна, психолог, корекційний педагог Енергодарського НВК «ЗНЗ-ДНЗ» № 6. Представник фонду Порошенка Туровець Ганна Миколаївна, лікар, фізичний реабілітолог, виступила з доповіддю «Фізичні особливості дітей з ДЦП та МЦД».

  До учасників заходу з  вітальним словом звернулася голова благодійного фонду  Порошенка Марина Порошенко. У зверненні говориться про те, що в контексті розвитку України як демократичної держави, де кожен громадянин має можливості для реалізації свого потенціалу, створення інклюзивного освітнього середовища має велике значення. Марина Порошенко побажала успіхів та натхнення усім педагогам, учасникам тренінгу.

  Учасників  тренінгу привітали та вручили сертифікати заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Гугнін Едуард Анатолійович, директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Озерова Тетяна Ярославівна, представник фонду Порошенка Туровець Ганна Миколаївна. Всі учасники тренінгу отримали подарунки від видавництва «Ранок».

Спеціалізований тренінг з інклюзії

   19 червня 2017 року на базі КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР за підтримки та участі Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА був проведений обласний спеціалізований тренінг для працівників освітньої сфери «Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області».

  Захід відбувся в межах реалізації Всеукраїнського науково-педагогічного експерименту за сприяння Благодійного Фонду Порошенка. Мета тренінгу: підвищення рівня професійної компетенції заступників директорів, учителів, практичних психологів, соціальних педагогів ЗНЗ з проблеми інклюзивного навчання.

   У роботі спеціалізованого тренінгу  взяли участь 293 педагога закладів освіти Запорізької області, які з 1 вересня 2017 року вперше відкривають інклюзивні класи.

     Захід урочисто відкрили Озерова Т.Я., директор Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА та Гура Т.Є., в.о.ректора КЗ «ЗОІППО» ЗОР доктор психол.наук, професор. Вони зазначили, що інклюзивна освіта, зокрема створення умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами в системі загальної освіти, є не тільки проявом демократичності українського суспільства, яка повинна забезпечувати права всіх своїх громадян, а й міжнародним зобов’язанням, пов’язаним з ратифікацією Україною Конвенції ООН «Про права осіб з інвалідністю».

  Тренінг проводили наукові працівники кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя: завідувач кафедри Лупінович С.М., старші викладачи кафедри Волошина Т.А., Павленко Л.А.; Хіврич В.В., заступник начальника управління-начальник відділу Департаменту освіти і науки ОДА, Євтушенко М.С., начальник відділу планово-економічної роботи, фінансового та документального забезпечення Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА, завідувач ОПМПК Шведун Т.А..

    Особливістю заходу було те, що в ньому взяли участь тренери-наставники, а саме керівники та педагоги тих закладів, які вже працюють як інклюзивні: Марієва І.Г., директор НВК №6 м. Енергодар, Бєлан О.О., практичний психолог НВК №6 м. Енергодар, Разієвська Ж.В., заступник директора КЗ «Дніпрорудненська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «Талант» Василівської районної ради Запорізької області, Діденко Р.М., заступник директора ЗОШ №3 м.Запоріжжя, Обухова Н.О., соціальний педагог СЗШІ «Джерело». Висловлюємо подяку нашим колегам, які так професійно організували роботу в підгрупах.

    Тренери поділилися своїм досвідом щодо створення інклюзивного освітнього середовища, навчили працювати в команді супроводу, розробляти індивідуальну програму розвитку дитини з особливими освітніми потребами.

    Всі учасники спеціалізованого тренінгу отримали сертифікати.

 

Наставництво в інклюзії

   15 червня 2017 року в КЗ «Молочанська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Запорізької обласної ради в межах впровадження інклюзивного навчання у загальноосвітніх закладах та реалізації проекта наставництва відбувся семінар-практикум з проблеми «Психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами в освітньому процесі».

    В методичному заході взяли участь голова Молочанської міської ради Вольвач В.О., начальник відділу освіти Токмацької РДА Шепель М.П., методист РМК Ялтуховська І.М., директор районного методичного кабінету Фокша Т.Є., директор ТР ЦСССДМ Синякова І.М., керівники та педагогічні працівники закладів освіти м. Токмака та Токмацького району, а саме: Новогорівської ЗОШ, Виноградненського НВК, Молочанського НВК, ЗОШ № 6, ДНЗ «Журавлик», в яких відкриті класи та групи з інклюзивною формою навчання.

  З 2016 року КЗ «Молочанська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Запорізької обласної ради здійснює наставництво з питань навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, тому метою заходу було надати педагогам ЗНЗ інформацію та поділитися досвідом щодо супроводу дітей з інтелектуальними порушеннями у навчально-виховному процесі. Семінар-практикум пройшов в рамках дружнього педагогічного діалогу.

Майстер-класи з інклюзії

   17 травня 2017 року в рамках Обласної педагогічної виставки "Освіта Запорізького краю - 2017" у номінації "Інклюзивна освіта Запорізької області: досвід, перспективи, результати" були проведені майстер-класи.

 Майстер-клас "Реалізація функціональної моделі психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в умовах загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивною формою навчання" провели директор Марієва Ірина Геннадіївна та практичний психолог Бєлан Оксана Олександрівна Енергодарського НВК "ЗНЗ І ступеня - ДНЗ №6" Енергодарської міської ради Запорізької області. Учасники заходу виявили зацікавленість презентованими матеріалами, враховуючи актуальність інклюзивного навчання в Запорізькій області.

  Майстер-клас "Змішане навчання  як  засіб забезпечення рівного доступу до якісної освіти" провела директор КЗ "Спеціалізована школа - загальноосвітній навчальний заклад №1 І-ІІІ ступенів м.Приморська з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів" Приморської районної ради Запорізької області Македонська Світлана Іванівна.

  Кафедра реабілітаційної педагогіки  та  здорового способу життя висловлює щиру подяку Марієвій І.Г., Бєлан О.О., Македонській С.І. за співпрацю, відповідальне ставлення, творчий підхід, професійну підготовку.

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелекту»

    10-12.05.2017 р. відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями інтелекту», який проводився для педагогічних працівників ЗНЗ з інклюзивною формою навчання з метою формування в педагогів професійних компетентностей щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з порушеннями інтелекту. Керівники тренінгу: Волошина Т.А. (ст. викладач кафедри РПЗСЖ), Лупінович С.М. (завідувач кафедри РПЗСЖ, к.п.н, доцент).

  Протягом 3-х днів слухачі тренінгу отримували знання щодо особливостей психофізичного розвитку дітей із розумовою відсталістю та затримкою психічного розвитку, включення дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітній простір; навчалися складати індивідуальну програму розвитку дитини, налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами навчально-виховної діяльності. Практичним методам та формам роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, застосовуванню професійних знань у практичній діяльності; здійсненню психолого-педагогічного супроводу дитини з ОПФР педагоги навчалися у КЗ «СЗШ-І «Оберіг» ЗОР:

  • Створення умов у спеціальній школі-інтернаті щодо роботи з дітьми, які мають вади    розумового розвитку (Кочкіна І.І., директор);

  • Система роботи педагогічного колективу з дітьми з особливими освітніми потребами (Вишняк Н.В., заступник директора з навчально-виховної роботи);

  • Урок математики у 1-А класі (вади розумового розвитку) «Порівняння чисел в межах 10» (учитель Власенко Н.В., спеціаліст І категорії);

  • Урок природознавства у 2-Б класі (ЗЦР) «Червона книга України» (учитель Макарова С.Г., спеціаліст 1 категорії);

  • Урок української мови у 8-А класі (вади розумового розвитку) «Смислові зв’язки між простими реченнями у складнопідрядному реченні» (учитель ОлійникЛ.В., спеціаліст вищої категорії, старший вчитель);

  • Урок трудового навчання у 7-А класі (вади розумового розвитку) «Розмітка» (учитель ГурковськаІ.А., спеціаліст 1 категорії);

  • Заняття з ритміки у 4-Б класі (ЗПР) «Менует» (учитель Ємельяненко І.В., спеціаліст П категорії);

  • Індивідуальне заняття з лікувальної фізкультури у 2-А класі «Формування правильної постави та корекція хребта» (вади розумового розвитку) (учитель Роман Сергійович, спеціаліст);

  • Індивідуально-групове заняття корекції розвитку у 4-Б класі (ЗПР) «Діагностика зорової уваги» (учитель Зарубіна О.Є, спеціаліст вищої категорії);

  • Індивідуально-групове заняття корекції розвитку у підготовчому класі (ЗПР) «Корекція дрібної моторики. Рухові вправи» (практичний психолог Кобец Л.В., спеціаліст П категорії).

Відео з уроків і занять у КЗ «СЗШ-І «Оберіг» ЗОР
Відео концертної програми у КЗ «СЗШ-І «Оберіг» ЗОР

     Працівники  кафедри  РПЗСЖ,  слухачі  курсів  висловлюють  щиру  подяку  особисто  директору  закладу

Кочкиній І.І., адміністрації та педагогічному колективу, за надання теоретичної та практичної допомоги щодо організації навчально-виховного процесу з дітьми з особливими освітніми потребами.​

Тренінг «Профілактика на робочому місці»

  4-5 травня 2017р. відбувся  тренінг за освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Профілактика на робочому місці» згідно проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Керівник тренінгу - старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.

   Упродовж 2 днів учасникам тренінгу була надана базова інформація з питань ВІЛ/СНІД та прав людини, необхідна для якісного впровадження освітнього інструмента «Профілактика ВІЛ на робочих місцях»; сформовані навички тренерства; надано низку матеріалів, практичних вправ для їх подальшого використання в навчально-педагогічній діяльності.

 Учасники тренінгу отримали методичні матеріали, диски за інтерактивним профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ .

Тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями зору (Азбука Брайля)»

  27.03.-31.03.2017р. на базі КЗ «Запорізької СЗШ-І «Орієнтир» ЗОР відбувся тренінг «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушеннями зору (Азбука Брайля)», який проводили Волошина Т.А. (вчитель-дефектолог) старший викладач КЗ «ЗОІППО» ЗОР та Байша О.О. (тифлопедагог), вчитель початкових класів КЗ «Запорізької СЗШ-І «Орієнтир» ЗОР.

  Одним з найважливіших компонентів елементарної реабілітації осіб із зоровою депривацією, а отже і їх адаптації у соціумі є навчання читання, письма та друкування за Брайлем. Оскільки у школі-інтернаті навчаються незрячі діти, метою тренінгу було формування у педагогів СЗНЗ професійні компетентності щодо психолого-педагогічного супроводу незрячої дитини. Організація процесу навчання дітей даної нозології дає можливість створити умови для їх максимального розвитку, забезпечити якісну підготовку до подальшого самостійного життя, професійної діяльності та інтеграції в суспільство.

Реалізація  Меморандума про взаєморозуміння та співпрацю з Проектом Німецького товариства GIZ

  Успішно пройшла реалізація  Меморандума про взаєморозуміння та співпрацю з Проектом Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій», підписаного 04.02.2016 року між Департаментом освіти і науки облдержадміністрації та бюро Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ в Україні, з метою впровадження у дошкільних навчальних закладах та професійно-технічних навчальних закладах Запорізької області сучасних програм превентивної освіти, які ґрунтуються на найкращому світовому та європейському досвіді.

  Згідно Наказів Департаменту освіти і науки облдержадміністрації «Про впровадження міжнародного проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» у дошкільних навчальних закладах Запорізької області» № 0092 від 07.02.2017р. та «Про впровадження міжнародного проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» у професійно-технічних навчальних закладах Запорізької області» № 0150 від 17.02.2017р. пройшли навчання 25 педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів та 34 працівника професійно-технічних навчальних закладах Запорізької області. Тренінги проходили на базі відпочинку «GoodZon», Дніпропетровська область, с. Піщанка, та на базі готелю «Рейкарц»  м. Запоріжжя.

  Упродовж  5  днів учасникам тренінгу була надана базова інформація з питань ВІЛ/СНІД та прав людини, необхідна для якісного впровадження освітніх  інструментів «Маршрут безпеки» та «Профілактика ВІЛ на робочих місцях»; сформовані навички тренерства; надано низку матеріалів, практичних вправ для їх подальшого використання в навчально-педагогічній діяльності.

  Всі учасники тренінгу практично відпрацювали впровадження інтерактивного профілактичного освітнього інструменту з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ.

 Учасники тренінгів отримали комплекти методичних матеріалів за інтерактивним профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ .

  За активність, щодо впровадження освітнього інструмента «Профілактика ВІЛ на робочих місцях» в професійно-технічних навчальних закладах, тренери отримують фліпчарт від Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Більше фото:

Тренінг «Маршрут Безпеки».

9-10 березня 2017 року

  Згідно меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між департаментом освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» щодо впровадження здоров’язбережувальних технологій по профілактиці ВІЛ-інфекції у практику роботи навчальних закладів  09.-10.03. 2017р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР пройшов тренінг з підготовки педагогів  області за освітніми інструментами з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки». Керівник тренінгу старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.

   В роботі тренінгу прийняли участь 10 педагогів закладів освіти Запорізької області.

  Упродовж 2 днів учасникам тренінгу була надана базова інформація з питань ВІЛ/СНІД та прав людини, необхідна для якісного впровадження освітнього  інструменту «Маршрут безпеки»; сформовані навички тренерства; надано низку матеріалів, практичних вправ для їх подальшого використання в навчально-педагогічній діяльності.

  Всі учасники тренінгу практично відпрацювали впровадження інтерактивного профілактичного освітнього інструменту з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ.

  Учасники тренігу отримали комплекти методичних матеріалів за інтерактивним профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ .

 

Фото з тренінгу тут

Розвиток інклюзивного середовища: навчання педагогів.

13-15 лютого 2017 року

   Інклюзія в Запорізькій області крокує вперед. З 13 лютого по 15 лютого

2017 року в КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педпгогічної

освіти» ЗОР розпочалися короткотривалі курси для педагогів експерименталь-

них закладів з проблеми «Психолого-педагогічний супровід дітей з порушен-

нями опорно-рухового апарату». Це перший захід КЗ «ЗОІППО» у 2017 р., який

проводився в рамках Всеукраїнського науково-педагогічного експерименту

«Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області» за

ініціативи та підтримки Благодійного Фонду Порошенка. Педагоги інклюзивних

закладів познайомилися з особливостями розвитку та навчальної діяльності

дітей з порушеннями ОРА, вчилися розробляти методичні рекомендації для

колег, виконували вправи на створення команди супроводу дитини.

   У практичному модулі учасники навчання познайомилися з навчально-виховним процесом Запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №1, де навчаються діти з порушеннями опорно-рухового апарату. Педагогічні працівники закладу познайомили вчителів із корекційними методиками навчання, поділилися досвідом щодо реабілітації та психолого-педагогічного супроводу учнів з порушеннями опорно-рухового апарату. Були переглянуті саме корекційні заняття психолога, вчителя-логопеда, вчителя-дефектолога, педагогів, які здійснюють корекцію на уроках української мови, математики, на бібліотечному уроці. Також слід зазначити, що учні цього закладу отримують якісну медичну допомогу, що вкрай важливо саме для цієї категорії вихованців. Учасників курсів вразила системність, комплексність та наступність у підходах до навчання та виховання дітей з порушеннями опорно-рухового апарату.

   У ході занять на короткотривалих курсах викладачі Волошина Т.А. та Лупінович С.М. використовували активні форми роботи, а саме: групова робота, ігри на взаємодію, тренінг спілкування, створення команди тощо.

   Після закінчення короткотривалих курсів педаги отримали сертифікат учасника.

Фото з короткотривалих курсів тут

Спеціалізований тренінг: 08-10 лютого 2017 року

8-10 лютого у Запоріжжі,

в рамках соціальної програми дружини Президента України Марини Порошенко,

проходив третій етап спеціалізованих тренінгів «Інклюзивна освіта –

рівень свідомості нації. Досвід. Перспективи. Результати». 

Навчальний курс пройшли 75 фахівців психолого-медико-педагогічних

консультацій Запорізької області, де з липня 2016 року

Благодійний Фонд Порошенка спільно з Міністерством освіти і науки України

реалізує експериментальний проект по впровадженню практичної моделі

інклюзивного освітнього середовища.

Обласний семінар: 08 лютого 2017 року

   08.02.2017 у КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся обласний семінар з проблеми «Створення індивідуальної програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами». Керівник семінару - старший викладач кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя Волошина Т.А.

   Педагогам, які працюють у закладах з інклюзивною формою навчання, була надана інформація щодо створення та запровадження у навчально-виховний процес загальноосвітнього навчального закладу індивідуальної програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами. Створення ІПР залишається новою практикою для педагогів, тому матеріал

було надано і в теоретичному і в практичному аспектах.

   Питання надання індивідуально зорієнтованої педагогічної та психологічної допомоги дітям з особливостями психофізичного розвитку було висвітлено асистентом вчителя КЗ «СЗШ-І «Джерело» ЗОР Аушевим С.П. та психологом закладу Обуховою Н.О.

2015-2016  роки

Фізична культура: семінар-тренінг

03 березня 2015 року в ЗНВК "ОСНОВА" проведений обласний семінар-тренінг за темою "Методика уроку фізичної культури за програмою Всесвітнього навчального проекту ДИТЯЧА ЛЕГКА АТЛЕТИКА" за участю вчителів фізичної культури шкіл-інтенатів Запорізької області.

Фізична культура: семінар-нарада

14 січня 2015 року в ЗНВК "ОСНОВА" проведений обласний семінар-нарада з питань проведення обласних етапів навчальних проектів з фізичного виховання дітей і підлітків ЗНЗ Запорізької області.

Фізична культура: семінар для колег м. Енергодар

23 березня 2015 року на базі НМЦ Енергодару проведено семінар з теми "Регулювання фізичного навантаження учнів на уроках фізичної культури". В роботі семінару брали участь адмінастративно-педагогічні і медичні працівники ЗНЗ міста Енергодар.

Керівник семінару - Олена Аксьонова

OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS:ШКОЛА ТРЕНЕРІВ

25-26 березня 2015 року на базі ЗОШ І-ІІІ ст. № 104 м.Запоріжжя працюваля Школа тренерів за програмою Open Fun Football Schools.

Основи здоров'я: тренінг

З 19 по 23 січня 2015 року в ЗНВК №68 м.Запоріжжя проведений тренінг

за методикою викладання предмета "Основи здоров'я" на засадах

формування життєвих навичок.

У семінарі брали участь учителя шкіл Ленінського району м.Запоріжжя.

Керівник семінару - Юлія Півненко.

Семінар на базі КЗ «ЗСЗШ-І «Джерело» ЗОР

Згідно наказу Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації № 0769 від 11.12.2014 р. (Додаток 3), 29.04.2015 р. на базі КЗ «ЗСЗШ-І «Джерело» ЗОР відбувся семінар з проблеми: «Організація навчально-виховного процесу з учнями із розумовою відсталістю та затримкою психічного розвитку».

На семінарі було презентовано КЗ «ЗСЗШ-І Джерело» ЗОР (Крохмаль Н.Б., зам. директора з навчальної роботи); представлена нормативно-правова база щодо організації навчально-виховного процесу учнів з інтелектуальною недостатністю (Волошина Т.А., ст. викладач кафедри РПЗСЖ КЗ «ЗОІППО» ЗОР); зроблено аналіз занять з дітьми з особливостями психофізичного розвитку (Пліс В.М., зам. директора з навчальної роботи), які були проведені вчителями початкових класів Рилушко І.М., Рябченко Н.В.; представлені матеріали щодо організації інклюзивного навчання в даному закладі (Аушев С.П., асистент учителя та Переяслова С.Л., учитель класу з інклюзивною формою навчання).

Семінар з проблеми: «Організація інклюзивного середовища у ЗНЗ»

Згідно наказу Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації № 0769 від 11.12.2014 р. (Додаток 3), 13.05.2015 р. на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся семінар з проблеми: «Організація інклюзивного середовища у ЗНЗ».

На семінарі присутні заслухали доповідь щодо створення інклюзивного середовища в ЗНЗ (Волошина Т.А., ст. викладач кафедри РПЗСЖ КЗ «ЗОІППО» ЗОР); було презентовано відеоматеріали «Особливості організації корекційно-розвиткового середовища для дітей з порушеннями слуху» (Крохмаль Н.Б., зам. директора з навчальної роботи, Аушев С.П., асистент учителя класу з інклюзивною формою навчання КЗ «ЗСЗШ-І Джерело» ЗОР); визначені особливості організації корекційно-розвиткового середовища для дітей з інтелектуальною недостатністю у дошкільних навчальних закладах як елемент наступності у дошкільній та початковій ланках освіти (Казакова Л.М., вчитель-дефектолог ДНЗ 284); представлена організація корекційно-розвиткового середовища для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату (Бородіна Н.Б., к.м.н., доц.; Головарь Наталья Іванівна, заступник директора з навчальної роботи КЗ «СЗШ-І №1» ЗОР).

Семінар з проблеми «Психолого-педагогічні технології навчання дітей в інклюзивному класі»

27.05.2015 р. відбувся обласний семінар для педагогів, які працюють з дітьми за індивідуальною та інклюзивною формою навчання з проблеми: «Психолого-педагогічні технології навчання дітей в інклюзивному класі».

Учасники семінару познайомилися із сучасними підходами щодо створення спеціальних умов для навчання та виховання дітей з аутистичними порушеннями в навчальному закладі (Лупінович С.М.).

Використання психолого-педагогічних технологій у процесі інклюзивного навчання дітей з порушеннями аутистичного спектру (Ремпель Ж.О.) є доволі складним аспектом для педагогів, оскільки потребує додаткових фінансових витрат (навчання

технікам, роздавальний матеріал тощо).

 Учасники семінару познайомилися з педагогічними прийомами, які можна використовувати в роботі з такою складною категорією дітей.

ПДС для педагогічних працівників Терпінівської школи-інтернату

20.05.2015 р. для педагогів Терпінівської школи - інтернату проведений постійно діючий семінар з елементами тренінгу "Здоров'я педагога".

Керівник семинару - Олена аксьонова

 

Тренінг для вчителів початкової школи "ТМФВ"

З 02 по 06 червня 2015 року провежено тренінг для вчителів фізичної культури з теорії та методики фізичного виховання.

ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР-ТРЕНІНГ

ЗА ПРОГРАМОЮ

«ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА ВІЛ/СНІДу

(Захисти себе від ВІЛ)»

07.09.-11.09.2015 р.

У тренінгу взяли участь педагогічні працівники ЗНЗ різних типів. На заняттях педагоги отримали теоретичні знання щодо здійснення профілактичної роботи у навчальному закладі та відпрацьовували тренінгові вправи навчального курсу «Захисти себе від ВІЛ». По закінченню роботи всі учасники отримали на безоплатній основі комплект навчально-методичної літератури для тренера, а також 20 посібників для учнів «Захисти себе від ВІЛ. Тренінги життєвих навичок».

 

Керівник семінару –старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.

 

Семінар з проблеми "Організація профілактичної роботи в школах-інтернатах"

   19 листопада 2015 року відбувся обласний семінар керівників МО вихователів шкіл-інтернатів з проблеми "Організація профілактичної роботи в школах-інтернатах".

   Учасники семінару ознайомились з результатами моніторінгового дослідження щодо визначення причин поширення наркоманії, пияцтва та захворювання на ВІЛ/СНІД в учнівському середовищі в навчальних закладах Запорізької області.

   Було презентовано досвід роботи з превенивного виховання КЗ "Новомиколаївська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат "Паросток" ЗОР, КЗ "Молочанська спеціалізована загальноосвітня 

школа-інтернат" ЗОР (дошкільне та шкільне відділення).

 

Керівник семінару –старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В.

 

Тренінг "Логопедичний масаж в практиці роботи вчителя-логопеда"

   З 9 по 12 березня 2016 року на базі КЗ «ЗОІППО» ЗОР проходив тренінг з проблеми «Логопедичний масаж в практиці роботи вчителя-логопеда» для вчителів-логопедів відомчих закладів.

   В процесі роботи вчителі-логопеди прослухали лекції та прийняли участь у практичних заняттях: «Діагностика та диференційовані прийоми логопедичного масажу при мовленнєвих порушеннях у дітей» та «Основи зондового масажу».

  Учасники  тренінгу  висловлюють  щиру  подяку Потапенко Оксані Миколаївні, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри логопедії  факультету корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова за надану можливість підвищення рівня оволодіння навичками логопедичного масажу, професіоналізм, відкритість, уважне та доброзичливе ставлення до учасників тренінгу.

   Керівник  тренінгу  ст.викладач  кафедри   РПЗСЖ  Волошина Т.А.

Участь слухачів КПК «Учителі СЗНЗ, учителі класів інтенсивної педагогічної корекції СЗНЗ та ЗНЗ» (11.04-22.04.2016р.) у Педагогічному інтенсиві в рамках Обласної виставки "Освіта Запорізького краю - 2016".
Тренінг "Профілактика ВІЛ/СНІД на робочому місці в
загальноосвітніх навчальних закладах"

16 травня 2016 року відбувся тренінг "Профілактика ВІЛ/СНІД на робочому місці в загальноосвітніх навчальних закладах" для слухачів КПК вихователів спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів.

Захід відбувся в рамках тижня науки та на виконання спільного меморандуму з неприбутковою державною компанією GIZ.

  Тренінг провели науковці кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя зав.кафедри, к.п.н., доцент Лупінович С.М. та ст.викладач Волошина Т.А.

 Навчальний курс "Профілактика ВІЛ-інфекції на робочому місці" розроблено за підтримки Проекту "Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій" компанії GIZ, яка діє за дорученням Уряду Німеччини.

  Учасники тренінгу - вихователі СЗНЗ - взяли активну участь в обговоренні проблеми, познайомилися з основними поняттями щодо ВІЛ, обговорили шляхи передачі ВІЛ та методи профілактики ВІЛ-інфікування; визначили поняття "стигма", "дискримінація", "толерантність".

  Учасники тренінгу познайомилися з правами людини та законодавством щодо ВІЛ-інфекції та протидії дискримінації, зокрема в трудовій сфері.

Захід в тренінговій формі «Маршрут безпеки» для слухачів КПК вихователів груп подовженого дня

Учасники тренінгу упродовж 1,5 години опрацювали п’ять різних тем, що відповідали станціям «Маршрута безпеки»:

  • Станція «ВІЛ/СНІД : запитання і відповіді»;

  • Станція «Поруч із тобою»;

  • Станція «Твоє життя – твій вибір»;

  • Станція «Захист від ВІЛ, ІПСШ та засоби контрацепції».

Під час проведення тренінгу учасники обговорювали та оцінювали ситуації, в яких можливе або неможливе інфікування ВІЛ; обговорювали питання, як реагувати на діагноз ВІЛ-інфікований та як взаємодіяти з ВІЛ-позитивною людиною, уникаючи дискримінації  та упередженого ставлення до неї.

17 травня 2016 року у рамках проведення Тижня науки та на виконання спільного меморандуму у співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) відбувся захід в тренінговій формі «Маршрут безпеки» для слухачів КПК вихователів груп подовженого дня. Захід проведи старші викладачі кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя Мінакова Ірина Валентинівна та Павленко Людмила Анатоліївна.

Європейські кроки: інклюзивне навчання в дії

  З 13-15 червня в Запорізькій області на базі НВК «ОСНОВА» відбувся навчальний тренінг «Організація роботи педагогів в інклюзивному класі» для вчителів та асистентів учителя ЗНЗ з інклюзивною формою навчання.

  Основною метою тренінгу було формування в учителів, асистентів учителя теоретичних понять з проблеми інклюзивного навчання; практичних навичок організації інклюзивного навчання в ЗНЗ для дітей з особливими освітніми потребами.

  У навчальному тренінгу взяли участь 99 педагогів Запорізької області, які упродовж 3 днів познайомилися з наступними питаннями:

  • Інклюзивна освіта як модель соціального устрою.

  • Аналіз міжнародного та українського законодавства щодо забезпечення рівного доступу до якісної освіти.

  • Психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами в навчально-виховному процесі ЗНЗ.

  • Особливості розвитку та педагогічного супроводу дітей з інтелектуальною недостатністю.

  • Особливості розвитку та педагогічного супроводу дітей із порушеннями зору.

  • Особливості розвитку та педагогічного супроводу дітей із порушеннями слуху.

  • Особливості розвитку та педагогічного супроводу дітей із порушеннями опорно-рухового апарату.

  • Особливості розвитку та педагогічного супроводу дітей із аутизмом.

  • Організація рухового режиму  учнів з особливими освітніми потребами у навчально-виховному процесі ЗНЗ з інклюзивною формою навчання.

  • Створення корекційно-розвивального середовища в ЗНЗ з інклюзивною формою навчання.

   Науковці кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Лупінович С.М. (завідувач кафедри, к.п.н., доцент), Волошина Т.А. (старший викладач кафедри), Аксьонова О.П. (к.п.н., доцент) розкрили важливі теоретичні та педагогічні аспекти психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

  До роботи у тренінгу були також залучені завідувач (Шведун Т.А.) та консультант (Легіна В.С.) ОПМПК, заступники директорів шкіл-інтернатів №1 (Головань Н.І.), «Джерело» (Крохмаль Н.І.), вчитель-логопед Романова Т.М., асистент вчителя Аушев С.П., практичний психолог Обухова Н.О.

  14 червня учасники навчального тренінгу відвідали заклади освіти, в яких створені умови для реабілітації, навчання та виховання дітей з різними проблемами здоров’я, а саме: Комунальний вищий навчальний заклад «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради (в.о. ректора Нечипоренко В.В., директор Гуменна О.В.), КЗ «Запорізький обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» ЗОР (директор Нішенко О.Є., заступник директора Колеснікова Л.І.), КЗ «ЗСЗШ-І «Джерело» ЗОР (директор Нішенко О.В., заступник директора Крохмаль Н.Б.). Педагоги познайомилися з умовами, підходами, методами та технологіями щодо супроводу дітей з особливостями психофізичного розвитку.

  По завершенню навчального тренінгу «Організація роботи педагогів в інклюзивному класі» учасники отримали сертифікати.

  16.06.2016 р. директори та заступники директорів (76 керівників) ЗНЗ Запорізької області взяли участь у обласному семінарі з проблеми «Інклюзивний підхід до розвитку загальноосвітнього навчального закладу», який був організований та проведений науково-педагогічними працівниками КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Лупінович С.М. (завідувач кафедри, к.п.н., доцент), Волошиною Т.А. (старший викладач кафедри), Сироватко О.М. (методист обласного НМЦ психології та соціології).

  Також на семінарі виступили директор НВК №6 м.Енергодар Марієва І.Г., директор ЗОШ №3 м.Запоріжжя Магльована О.П., заступник директора ЗОШ №3 Діденко Р.М.. Вони розповіли про власний досвід функціонування інклюзивних класів, про створення моделі, алгоритму впровадження інклюзивного навчання.

  Спеціальні школи-інтернати є ресурсними центрами для загальноосвітніх шкіл, які будуть впроваджувати інклюзивну форму навчання. Тому в роботі семінару взяли активну участь вчителі-практики  КЗ «ЗСЗШ-І «Джерело» ЗОР асистент вчителя Аушев С.П., практичний психолог Обухова Н.О.. Вони познайомили учасників семінару з особливостями роботи асистента вчителя та психолого-педагогічного супроводу глухої дитини.

  Керівники закладів отримали також консультації від науковців кафелри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя.

Захід в тренінговій формі «Маршрут безпеки» для слухачів КПК  вихователів Новомиколаївської СЗШ-І «Паросток»

  16 червня  2016 р. в рамках проведення курсів підвищення кваліфікації вихователів Новомиколаївської СЗШ-І «Паросток» був проведен тренінговий захід «Маршрут безпеки».

 В інтерактивній формі учасники заходу познайомились з профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я. Метою заходу є профілактика ВІЛ/СНІДу та ІПСШ, а також формування толерантного ставлення до людей , які живуть з ВІЛ/СНІДом.

 Захід провели старші викладачі кафедри реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя КЗ «ЗОІППО» ЗОР Мінакова Ірина Валентинівна та Павленко Людмила Анатоліївна.

Навчання працівників дошкільних закладів

23 серпня 2016 р. відбувся обласний семінар-нарада для завідувачів, вихователів-методистів ДНЗ з проблеми "Запровадження інклюзивної освіти в дошкільних навчальних закладах Запорізької області". На семінарі були присутні 40 керівників ДНЗ Запорізької області.

Учасників семінару-наради привітала директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Озерова Т.Я. Вона зазначила, що відкриття інклюзивних груп в ДНЗ - це важливий крок у впровадженні інклюзії в Україні.

Головний спеціаліст ДОН Запорізької облдержадміністрації Кічата І.І. розкрила питання нормативно-правового забезпечення інклюзивної освіти.

Директор НВК №6 м.Енергодар Марієва І.Г. познайомила керівників ДНЗ з досвідом впровадження інклюзивного навчання методом моделювання. Консультант, практичний психолог Енергодарської ПМПК Андрющенко О.О. поділилася досвідом командної співпраці як умови забезпечення якісної освіти в інклюзивному дошкільному закладі. На семінарі була презентована авторська програма з ЛФК для дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного дошкільного закладу (автори програми: Аксьонова О.П., Шелемаха А.А., Лиходід Л.В.). З програмами з ЛФК та ритміки можна ознайомитися за посиланням.

Продовженням роботи з впровадження інклюзивної освіти в ДНЗ Запорізької області був навчально-методичний семінар для вихователів та асистентів вихователя ДНЗ з проблеми "Організація роботи педагогів в інклюзивному дошкільному навчальному закладі", який відбувся 30.08.2016р.

На семінарі вихователі та асистенти вихователя ДНЗ познайомилися з нормативними документами щодо організації інклюзивного навчання в дошкільних групах. Завідувач кафедри РПЗСЖ Лупінович С.М. відповіла на питання педагогів. У роботі семінару взяли участь 40 педагогів ДНЗ, які з 1 вересня 2016р. відкривають інклюзивні групи.

Семінар - тренінг з методики викладання тренінгового курсу для учнів
«Захисти себе від ВІЛ»

З 05.09.-09.09. 2016 р. пройшов семінар - тренінг з методики викладання тренінгового курсу для учнів «Захисти себе від ВІЛ» за програмою «Формування здорового способу життя та профілактика ВІЛ/СНІДу».

В роботі тренінгу прийняли участь 19 педагогічних працівників ЗНЗ усіх типів та позашкільних закладів.

     Під час тренінгу педагоги ознайомились з концепцією, змістом і методологічними засадами тренінгового курсу «Захисти себе від ВІЛ», відпрацювали всі тренінги за програмою курсу.

На безоплатній основі учасники тренінгу отримали комплект навчально-методичної літератури для тренера та учнів.

     Старший викладач кафедри РПЗСЖ Павленко Л.А. в інтерактивній формі познайомила учасників тренінгу з освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ  «Маршрут Безпеки».

     Семінар-тренінг провела старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова Ірина Валентинівна.

Тренінги  превентивного інструменту «Маршрут безпеки» та «Профілактика ВІЛ на робочому місці»

  Згідно меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між департаментом освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» щодо впровадження здоров’язбережувальних технологій по профілактиці ВІЛ-інфекції у практику роботи навчальних закладів  26.10.-27.10.2016 р. на базі Запорізької гімназії № 31 Запорізької міської ради Запорізької області (директор – Трапезіна Т.М.) пройшли тренінги з підготовки педагогів  області за освітніми інструментами з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ «Маршрут Безпеки» та «Профілактика на робочому місці».

  У заході прийняли участь 46 представників закладів освіти Запорізької області всіх типів (директори, заступники директорів, психологи, соціальні педагоги, вчителі).

  Тренерами-фасилітаторами від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) були Олена Соловйова, Ольга Лучинська , другими тренерами-фасилітаторами були Інна Букреєва, Запорізький багатопрофільний ліцей № 62; Віра Лапа , Комунальний вищий навчальний заклад «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» .

  Упродовж 2 днів учасникам тренінгу була надана базова інформація з питань ВІЛ/СНІД та прав людини, необхідна для якісного впровадження освітніх  інструментів «Маршрут безпеки» та «Профілактика ВІЛ на робочих місцях»; сформовані навички тренерства; надано низку матеріалів, практичних вправ для їх подальшого використання в навчально-педагогічній діяльності.

Всі учасники тренінгу практично відпрацювали впровадження інтерактивного профілактичного освітнього інструменту з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ.

  Учасники тренігів отримали комплекти методичних матеріалів за інтерактивним профілактичним освітнім інструментом з питань репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу та ІПСШ .

Третій  етап обласного он-лайн фестивалю
«Педагог року школи-інтернату Запорізької області»

7 грудня 2016 р. відбувся третій очний етап обласного он-лайн фестивалю «Педагог року школи-інтернату Запорізької області», в якому взяли участь 53 педагогічних працівника з 17 шкіл-інтернатів області.

     Надані на фестиваль матеріали (50 робіт) здебільшого відповідають вимогам фестивалю: у роботах розкрита актуальність проблеми, є теоретичне обґрунтування, показана результативність впровадження педагогічних напрацювань, наявні додатки, розкриті подальші перспективи розвитку за означеним напрямом.

     Учасники фестивалю отримали сертифікати, а переможці  нагороджені грамотами Департаменту освіти і науки облдержадміністрації за високий рівень представлених робіт.

Нижче наведені деякі з робіт переможців.

Методологічний семінар з проблеми «Система освіти в Німеччині»

  20 грудня 2016 р. в КЗ «ЗОІППО» ЗОР відбувся методологічний семінар з проблеми «Система освіти в Німеччині».  Старший викладач кафедри РПЗСЖ Мінакова І.В. доповіла про результати інформаційної поїздки української делегації в Німеччину з питань системи освіти та реалізації програм профілактики ВІЛ/СНІДу в Німеччині в рамках проекту GIZ «Консультування з ВІЛ/СНІДУ і підтримка інституцій» (дивись презентацію).

   В ході поїздки члени делегації ознайомились з досвідом роботи  Федерального Міністерства освіти та досліджень, Секретаріата постійної конференції Міністрів культури федеральних земель ФРН, Гессенської вчительської академії, Батьківської Ради землі Гессен, Міжнародної спілки соціальної роботи (IB), школи ім. Фрідріха Еберта, PRO FAMILIA (Недержавна організація з надання консультацій з сексуальних питань, вагітності та партнерських стосунків у Німеччині). 

 Мінакова І.В. відповіла на запитання науково-педагогічних працівників інституту щодо підвищення кваліфікації вчителів у Німеччині.

Наставництво – в дії

   На сьогодні питання навчання дітей із розладами аутистичного спектра в освітньому просторі стоїть надзвичайно гостро. Складнощі впровадження освіти для аутичних дітей у нашій країні пов’язані з різноплановими дефіцитами, одним із яких є відсутність системної підготовкиі фахівців до роботи із цією категорією дітей.

   20 грудня 2016 року на базі КЗ «Мелітопольська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» ЗОР відбувся семінар-практикум для керівників загальноосвітніх шкіл з інклюзивною формою навчання, спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів з проблеми «Психолого-педагогічний супровід дітей з аутизмом в освітньому просторі». Захід проводився на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 01.06.2016 № 324 «Про впровадження інклюзивного навчання у закладах освіти області», наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 18.01.2016 № 0030  «Про оголошення у Запорізькій області 2016 року

Роком дитини з особливими освітніми потребами» та у межах експериментального проекту «Розвиток інклюзивного середовища в Запорізькій області» за підтримки Благодійного Фонду Порошенка.

    Мелітопольська загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» у вересні 2016 року відкрила 2 класи для аутичних дітей, в який навчається 13 учнів. Напрацьований досвід саме і був представлений для керівних та педагогічних працівників. У ході семінару-практикуму керівники закладів освіти, психологи, учителі-логопеди (31 фахівець) познайомились з вимогами до організації освітнього середовища для аутичних дітей, сучасними освітніми технологіями у корекційній роботі, переглянули відеоматеріали занять.

    Робота семінару-практикуму завершилась екскурсією закладом, спілкуванням із фахівцями.

bottom of page